I tillegg til kyst- og innseilingsfyret på Oksøy ble det bygget et havnefyr på Odderøya, begge ble tent i 1832. Halvøya Odderøya ligger sentralt i Kristiansand. Trelasthandlere etablerte seg tidlig i området øst for Odderøya og sendte store mengder tømmer og trelast ut i Europa på samme måte som de gjorde på en rekke andre steder langs Sørlandskysten.
Noe særlig bymessig bebyggelse ved utløpet av Otra var det imidlertid ikke snakk om før kong Christian IV i 1641 bestemte seg for at Sørlandskysten hadde behov for en skikkelig by. Historien forteller at Christian IV steg i land på den flate, ubebodde sandtangen ved Otras munning og proklamerte at her skal byen ligge. Det sies videre at han brukte spaserstokken sin til å risse opp byplanen i sanden, syv gater som lå parallelt med elva, og ti som lå vinkelrett på disse. Slik oppsto den berømte Kvadraturen, og dermed ble Kristiansand til en av Norges mest oversiktlige byer.
På Odderøya er den militære virksomheten nesten like gammel som byen. Nå er det imidlertid slutt på det også, og i dag er store deler av halvøya et populært friområde. Dermed er det også lettere å komme til fyrstasjonen på Odderøya, som har blitt besøksfyr. Fyret var faktisk bemannet i hele 152 år frem til 1984. Det er ganske spesielt for et havnefyr siden kollegene da andre steder for lengst var erstattet av lykter. Historien om fyret forteller blant annet om at det ble flyttet litt høyere i 1874 og fikk tåkeklokke i 1896.
Ti forskjellige fyrvoktere tjenestegjorde på fyret frem til 1984. Da ble den moderne fyrlykten foran fyret reist, og dermed var det slutt. Odderøya fyr ble automatisert og avfolket.
I dag er det Agder fylkeskommune som eier fyret. Venneforeningen for Odderøya fyr ble stiftet i 2015, og i en periode sørget de for aktivitet på fyrstasjonen. I 2018 inngikk Vest-Agder-museet kontrakt om leie og drift av hovedbygningen, og de sørger for at fyret er søndagsåpent for publikum om sommeren.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Revidert 2021, NFHF.