Sørvest for Ålesund ligger øykommunen Herøy. Her stiger øya Runde opp av sjøen og byr blant annet på Norges sørligste fuglefjell. Høyeste punkt på øya er 332 moh., og stupbratte fjellsider går rett i havet rundt store deler av den knapt fire kilometer lange og seks kvadratkilometer store øya. Bare på innsiden, og i et lite parti på nordsiden, er det såpass med rimelig horisontal natur at det er plass til gårdsbruk, hus og mennesker. Den stupbratte kysten har opp gjennom tidene tatt brutalt i mot mange sjøfarende og forårsaket en lang rekke forlis. Det mest kjente er den nederlandske ostindiafareren «Akerendam» som gikk ned her i 1725 med mann og mus, og store mengder gull og sølv om bord.
Ikke uventet kom det tidlig et ønske om et fyrlys ytterst på Runde, og som for de andre av de første fyrene var det også her en privatmann som sørget for at det ble virkeliggjort. Allerede i 1763 samlet Peder Friderich Koren, fra Kristiansund, inn synspunkter fra en lang rekke skippere i Kristiansund, Molde og Bergen. Han sendte inn en søknad til myndighetene om å få bygge og drive et fyr på Runde mot å få en avgift fra skipene som passerte. Visestattholder Benzon sjekket imidlertid med andre instanser og konkluderte med at selv om Koren var byfogd, var søknaden «mer gjort til particular Fordel end Publici Nøtte» og avslo. Koren mente på sin side at mange av innvendingene var «componerede af Avindsyge» og ga seg ikke. Han samlet inn flere støtteerklæringer og dro til kongen i København. Der fikk han, 24. februar 1767, kongelig privilegium til å opprette et fyr på Runde og kreve inn avgift av de fleste skipene som passerte.
Dårlig lys i nesten 60 år
Koren må ha vært en handlekraftig kar. Han dro omgående til Runde, kjøpte gården Goksøyr ytterst på øya og ansatte folk fra gården som fyrpassere. Anlegget av fyret gikk også ganske raskt. Det ble anskaffet en stor jerngryte på 2-300 kilo som ble plassert direkte på fjellet ca. 145 moh. ytterst på Runde. Like ved ble det bygget et lager for kull og torv og en liten vaktstue. Nede ved stranda ble det også reist et lager for kull. Allerede 1. september 1767 ble lyset på Runde fyr tent for første gang, som det 6. fyret på norskekysten.
Det sier seg selv at gryta ga et heller beskjedent lys, og bedre ble det ikke av at det etter hvert ble fyrt mer og mer med torv og mindre med kull. Selv om torv ga et mye dårligere lys enn kull, var det mye billigere og enklere å bruke. Torv var det nemlig mulig å ta ut av myrene i området rundt fyrgryta, mens kull var dyrt å kjøpe og vanskelig å transportere til plassen. I løpet av et år gikk det med fra 120-150 tønner kull. Disse ble fraktet til Runde med skip, men siden fyret manglet egnet kai, måtte tønnene kastes i sjøen. Fyrfolkene måtte så samle inn tønnene før de kunne laste dem på hesteryggen og få dem transportert opp til fyrgryta.
Det dårlige fyrlyset ga mange klager fra de sjøfarende, og da kaptein Grove fra Fyrvesenet inspiserte Runde fyr i 1791, var han enig med de klagende, men uten at det skjedde noe vesentlig. Etter at Koren døde i 1793, eide hans arvinger fyret frem til 1807. Da kjøpte Staten dem ut og ansatte postmester Randulff i Borgensund som ny fyrmester. Siden fyrgryta ble brukt på samme måte, skjedde det imidlertid lite med lysstyrken, og klagene fortsatte å strømme inn. Først i 1815 ble det litt bedring på forholdene, da ble nemlig fyrgryta og vaktstua flyttet ned til et punkt vel 30 moh. En vesentlig forbedring skjedde imidlertid først i 1825 da gryta ble erstattet av et lukket kullblussfyr, drøye 10 meter høyt.
Fyret er flyttet fire ganger
Men heller ikke dette fyret gikk fri for klager om dårlig lys, og fyret ble flyttet for tredje gang og erstattet av et 27 meter høyt støpejernstårn fra Bærums Verk. Det ble plassert på Kvalen, helt ytterst mot sjøen, og stod klart i 1858. Det ble drevet frem til 1910 – da fikk det et mye kraftigere lys, og tårnet ble gjort lavere. I 1935 ble fyret elektrifisert og flyttet til et nytt betongbygg der det gamle kullblussfyret, som nå var revet, hadde stått.
Historien om Runde fyr forteller om mye dårlig vær og mangt et tøft tak for dem som skulle drive fyret. Etter at Staten overtok ansvaret for driften, ble det etter hvert stasjonert fast ansatte fyrmestre på plassen, assistert av en fyrbetjent og en fyrassistent. Karene hadde gjerne med seg sine familier, og det kunne dermed bli riktig så folksomt ute på Runde fyr. I perioder er det til og med drevet egen skole for barna på fyret. Her var rommelige bolighus, diverse lagerhus og både fjøs og låve. Et naust eller to hørte også med, selv om landingsforholdene for båter på Runde er svært så krevende. Trygt plassert i le bak bolighuset hadde fyrets folk til og med en liten hage.
Fyret har blitt selvbetjeningshytte
I lengden ble det imidlertid vanskelig å bo på Runde for familier, og på 1950-tallet ble fyret gjort om til såkalt tørnstasjon med mannskaper som avløste hverandre. Etter hvert innhentet også automatiseringen og avbemanning Runde fyr, og 3. september 2002 måtte fyrmester Arne Velsvik låse døra etter seg på fyret for siste gang.
Fyr som blir avbemannet, går en usikker fremtid i møte, men Runde fyr har fått nytt bruksområde. Året etter at fyret ble fraflyttet, rykket nemlig Ålesund-Sunnmøre Turistforening inn og innredet selvbetjent hytte. De har også merket rute fra der bilveien slutter på Goksøyr og ut til Runde. Turen går forbi Raudtinden og Storhaugen, som begge byr på fantastisk utsikt. Etter en drøy times marsj er man fremme på Runde fyr.
Der fyrets betjening tidligere holdt til, kan man nå stelle seg selv på DNT-vis, lytte til vind og vær, lese fyrhistorie og ane i hvert fall litt av de kreftene som omgir en slik plass.
Kystverket har de siste årene lagt ned en stor innsats for å pusse opp de gamle fredede bygningene ved fyrstasjonen.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.