Helt nord i Bømlo ligger Slåtterøy fyr. Der har det vist vei inn i Selbjørnsfjorden og videre langs leden inn mot Bergen siden 1859. Slåtterøy fyr ligger også strategisk til i forhold til det gamle handelsstedet Brandasund på Gisøya, naboøya i sør. Særlig under sildeperioden på 1800–tallet var dette en viktig plass for fiskere som kom for å høste av havet ute på Sørafeltet.
Siden Slåtterøy fyr skulle vise vei inn fra havet, var det viktig med et høyt tårn. Fyret fikk dermed det andre støpejernstårnet i Hordaland (etter Hellisøy) og også her ble det levert fra Bærums verk. Derfra kom det i seksjoner som ble skrudd sammen på byggeplassen. Lykta i toppen kom fra Nes jernverk i Holt ved Tvedestrand og ga fast lys. En fyrvokterbolig og et uthus ble ført opp i tre like i nærheten. På sørsiden av Slåtterøy, i en liten, naturlig havn, ble det bygget naust og landing. I 1899 ble lyset i tårnet på Slåtterøy bygget om til blinkfyr, og samtidig ble en assistentbolig ført opp ved fyret. Tre år senere ble det også bygget et nytt naust, med landingskar og kran like ved fyret. Slåtterøy fyr ble okkupert av tyskerne under den annen verdenskrig, og i august 1940 ble fyret angrepet av allierte fly. En datter i fyrvokterfamilien ble da drept og en annen alvorlig skadet. I 1958 fikk Slåtterøy fyr elektrisitet og fikk det kraftigste fyrlyset i landet. Samtidig ble fyret gjort om til tørnstasjon og boligen bygget om.
Året etter at Slåtterøy fyr ble avbemannet, i 2004, ble Venner av Slåtterøy fyr startet. De leier fyret av Kystverket mot å holde det ved like. Foreningen tilbyr gjester soveplasser i den gamle fyrvokterboligen og arrangerer omvisninger. Slåtterøy fyr kom på frimerke i 2015. Postvesenet ga da ut en serie med fire fyr, Lindesnes, Kjeungskjær, Kvitsøy og altså Slåtterøy.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert mars 2024 NFF
Kontakt Venner av Slåtterøy fyr for info om overnatting eller omvisning. Fyret har sengeplass til 14 personer og har kjøkken, innlagt strøm og dusj..
Telefon: 918 65 873
E-post: torleif.meling@gmail.com
Venneforeningens Facebook-gruppe