Bare et par måneder var fyret i drift før det måtte flyttes.
Meløy er den nordligste av Helgelandskommunene. Det første fyret som ble satt opp mellom Brønnøysund og Bodø, kom på plass her. Det skjedde på Støtt allerede i 1867 for å markere den indre leia. Fiskeri var og er en viktig næringsgren i kommunen, og det ble etter hvert klart at det var nødvendig å trygge forholdene for fiskeflåten også. Det skulle skje med et fiskefyr ute ved Tennholmene, som lå midt i et viktig fiskefelt.
Det ble derfor bygget et familiefyr på den sydligste holmen. Som vanlig bestod slike stasjoner av et enkelt bolighus med fyrlampe, et uthus, naust og landing. Fyret ble tent 1. november 1916.
Her hadde imidlertid Fyrvesenet undervurdert hvilke naturkrefter som kunne opptre i området. Det gikk bare et par måneder før en forferdelig orkan traff fyret med full tyngde natt til nyttårsdag 1917. Landing og naust ble knust av sjøen og feid bort. Det samme skjedde med uthuset. Fyrvokterboligen, som lå 18 meter over høyvann, holdt også på å gå samme vei. Det skjedde heldigvis ikke, men huset fikk store skader, og fyret måtte slukkes. Fyrvokterfamilien var i livsfare, men klarte seg med et nødskrik. Det tok tre døgn etter stormen før det ble mulig å berge dem vekk fra holmen og det ødelagte fyret.
Støtt-Tennholmen fyr ble delvis reparert, men siden det hadde vist seg at fyrstasjonen ikke var bygget sterk nok for forholdene der den lå, hadde Fyrvesenet to muligheter. Enten kunne de erstatte bygningene med et solid støpejernstårn og forandre fyret til tørnstasjon, ellers så kunne de flytte fyrstasjonen. Første alternativ var klart dyrest. Siden naboøya Kalsholmen lå mer beskyttet, og også kunne egne seg som plass for et fyr, var valget greit.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.