Det var Kragerø Sjømannsforening som tok initiativet for å få etablert Strømtangen fyr i 1866. Samtidig foreslo de at det ble bygd fyr også på Stavseng, litt lenger inne i fjorden. Disse ville dermed ligge på en overrettlinje. Navigatøren i en båt på vei mot Kragerø ville dermed vite at når han ser disse fyrene som ett fyr, da ligger han på riktig kurs i leia. Åtte år senere stod begge fyrene klare.
Strømtangen ligger på fastlandet og har en 1,5 etasjers fyrvokterbolig i tre på en høy grunnmur. Fyrstasjonen er også utstyrt med uthus, bryggerhus, naust og landing og har gode landingsforhold. Fyrlyset består av et 4. ordens linseapparat som er bygget inn i et karnapp på den ene veggen.
Ut fra listene over hvem som har vært ansatt på norske fyr, er det lett å gjette seg til hvilke stasjoner som var mest populære. Strømtangen må utvilsomt ha vært en slik plass. Den første fyrvokteren het O.F. Jahnsen, og han ble der i 44 år til han var 80! Han var 36 år gammel da han ankom sammen med kona Birgitte.
Fyret har samme navn som Strømtangen i Fredrikstad. Det skyldes nok at det også her kan være kraftige strømmer i fjorden utenfor tangen der fyret ligger. Blankskurt fjell og sti med solide smijernsgjerder bekrefter det inntrykket. Strømtangen fyr i Kragerø ble automatisert og avfolket i 1962, og det ble fredet i 1997 fordi det er en typisk representant for små trefyr. Kragerø dykkerklubb leide fyret noen år og brukte det som klubbhus. Nå bruker Kystverket det som feriehjem for sine ansatte. Kragerø Kystlag har leieavtale for bryggerhuset som leies ut til overnattingsgjester.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.
Oppdatert august 2024, NFF.