Nesten midt ute i Oslofjorden, vest for Hvaler, ligger det tre ganske store øyer, Søndre og Nordre Søster og Struten. I tillegg finnes det mange skjær, over og under vannet i området rundt øyene. Dette er et område hvor det har skjedd mange forlis. Det mest kjente skjedde 2. oktober 1904 da barken «Sir John Lawrence» gikk på revet ved Struten. Om bord var det 13 eller 14 mann, og ingen av dem kom levende fra forliset. Denne tragiske historien medførte at Fyrvesenet, etter mange lokale henstillinger, bygde fyr på Struten i 1907. Totalt kom regningen på kr 23 500, og av dette ble 500 kr brukt til å kjøpe øya Struten. For pengene fikk staten bygd en bolig i tre, og på vestre langvegg stod det et lite tretårn med lyktehus. I dette var det plassert et 4. ordens linseapparat. Fyrbygningen hadde påmalt en rød, loddrett stripe på søndre og vestre vegg. Dette for at fyret skulle synes bedre i dagslyset fra hovedleden. Dette var vanlig på mindre fyrbygninger og ble brukt fra 1890-tallet og frem til rundt 1960. Det ble også bygd uthus, naust og et landingskar med svingkran. Det siste var nødvendig for å kunne heise fyrbetjeningens båter på land om uvær truet.
Vanskelige forhold
Og uvær har Struten mye av. Det fikk ikke minst den første fyrvokteren, Fredrik Nannestad, føle. I februar 1910 ble kona hans rammet av tuberkulose. Det var nesten orkan, og umulig å få fraktet den syke i land til lege. Fyret hadde heller ikke telefon, slik at det var mulig å få lege ut. Det eneste Nannestad kunne gjøre, var å heise opp en sort ballong i flaggstangen, et signal til naboen Strømtangen fyr om at de hadde behov for assistanse. På Strømtangen hadde de telefon og kunne varsle. Været var overhendig, så det gikk en uke før en båt kunne ta seg ut til fyret for å finne ut hva som var på ferde. Da var dessverre kona allerede død, og fyrvokteren var nesten utslitt etter å ha stelt og våket over sin kone, sørget for at fyret lyste, og tatt seg av sine barn.
I 1949 ble også Struten omgjort til tørnstasjon. Det var den frem til 1985 da fyret ble avbemannet. For å hindre forfall og glemsel ble venneforeningen «Stiftelsen Gamle Struten Fyr» dannet i 1988. De leier av Kystverket og har ansvaret for tilsynet og vedlikeholdet av fyrstasjonen. Fyret tilbys så som feriested for allmennheten, og pengene de tjener på dette, brukes til vedlikeholdet. Fyret inngår også i Oslofjorden kystled.
Landingsforholdene kan være vanskelige, og man kan risikere å bli sittende værfast hvis uværet står kraftig på!
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.