fbb3
På vei til Buholmråsa (Foto: Morten Andresen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

fbb6

Maten i sentrum. (Foto: Morten Andresen)

fbb5

Men oppskrifta er hemmelig. (Foto: Morten Andresen)

To fyrer på årlig fyrtur kom i skikkelig knipe. Det endte opp som en fabelaktig tur.

Tekst: Morten Andresen og Jon R. Gresseth

To fyrer har reist på årlig fyrferie sammen siden 2010. I 2015 skulle turen gå til Kvitholmen fyr. Vi hadde bestilt siste helga i august allerede i overgangen februar-mars. For sikkerhetsskyld ringte vi helgen før for å høre om alt var klart. Det ble stille i andre enden. De hadde dobbeltbooket. Og det var selveste Norsk fyrhistorisk forening som hadde tatt plassen vår.

fbb2

Jakka vitner om mange fine turer. (Foto: Morten Andresen)

Plutselig stod vi uten husrom til årets høydepunkt. Heldigvis visste vi råd og ringte Sverre Angen på Buholmråsa fyr. Han stilte sporty opp og ordnet raskt både fyrleie, båttransport og meget interessant historieforelesning på turen.

Buholmråsa fyr ligger i Osen kommune i Sør-Trøndelag. Fyret står på Sønnaholmen, nær bygda Sætervik og er med på å markere sørenden av det nåpne havområdet Folda.

Fyret ble opprettet i 1917 og har en høyde på 23,5 meter. Fyret lyser 17 nautiske mil. Buholmråsa fyr ble automatisert og avfolket i 1994. Fyret er fortsatt i drift, og ei fotocelle tenner og slokker lyset. Stasjonen er lett tilgjengelig med gode landingsforhold, stort sett året rundt. Området rundt fyret mange holmer og skjær, deriblant et stort antall lumske undervannsskjær. Disse har ført til mange skipsforlis gjennom tidene. Fyrstasjonen ble utsatt for alliert flyangrep under siste verdenskrig. Av de opprinnelige bygningene stod bare tårnet og naustet igjen.

Buholmråsa fyrstasjon består nå av flere bygninger i et tun. Veien opp til fyret er støpt med tilhørende gelender og ned til naustet er det gruslagt vei. Hurtigruta passerer to ganger i døgnet. Når den passerer mellom Saksa og Kjerringstaven er den ikke mange hundre meter fra fyret. Vi fikk bo i huset nærmest fyret. Standarden er god og anlegget er godt vedlikeholdt. Fra torsdag til søndag hadde vi øya for oss selv.

Det var stiv kuling ute og masse god mat og drikke inne. Gitar og saksofon var også med. Musikken betyr mye. Men for oss står maten i sentrum. Vi har laget egne kokkejakker med påskriften: fra fyr til fyr med en fyr. Det er også brodert det norske flagg, samt favorittfyret Kjeungskjær på Fosen. Med én fyr som er gammel kokk og én fyr som er glad i mat så blir dette alltid opplevelsesrike turer.

Selv om vi en stund fryktet turen måtte avlyses endte vi opp med en fabelaktig helg også på Buholmråsa. 

Takk til Sverre og Sætervika Handel AS for at dere reddet helga for to fyrer som plutselig stod uten fyr!

Hilsen fra 2 fyrer på tur, Morten og Jon

 

 

HER kan du se flere bilder fra turen til Morten og Jon.

HER kan du lese mer om Buholmråsa fyr.

HER kan du bestille din egen tur.

Send e-post til info@fyr.no om du har lyst til å fortelle om din egen fyrferie.