Boken "Pappaen og havet" passer både til voksne og barn.

Fyrgleden er viktig å gi barna fra tidlig alder, og det er kommet ut flere barne- og ungdomsbøker der handlingen er langt til et fyr langs kysten.

– Finsk-svenske Tove Marika Jansson er kjent for sine gode barnebøker om Mummitrollet. I generasjoner som har Mummitrollet fascinert barn og bøkene er kommet i stadig nye opplag, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Hun anbefaler Mumieboken «Pappaen og havet» for de yngste. – Mummibøkene er ypperlige til små lesestunder. I fred og ro kan liten og stor lese, og ikke minst se på de fine tegningene som Jansson har krydret tekstene med, sier Skjæveland.

Tove Jansson har skrevet en rekke bøker om Mummitrollet. Foto: Vigmostad & Bjørke

I «Pappaen og havet» så ønsker Mummipappa å startet et nytt liv, fordi han føler seg overflødig. Han tar med Mummitrollet, Mummimamma og Lille My ut til øya med fyrtårnet, men ingen ting blir slik han hadde tenkt det. Før han kan begynne det nye livet på øya, må han lære å kjenne havet.
– Denne boken tar både den unge og den voksne leseren på alvor, og den handler om en kjernefamilie i krise og hvor vanskelig det er å bli selvstendig. Den er like passende for voksne som barn, ting er kamuflert og med en fik dose humor.

Boken handler også om havet, om hvor mildt, stormfullt og uforutsigbart det kan være, forteller Norsk Fyrforenings daglige leder.

«Pappaen og havet» og de andre bøkene om Mummitrollet er å få kjøpt i bokhandelen eller så kan man låne den på biblioteket. Siste utgave på norsk kom i 2020. I alt skrev Tove Jansson ni bøker om Mummitrollet. – Bøkene tar utgangspunkt i Janssons egne barndomsminner fra sommerferier i den finske skjærgården. Personer og mennesketyper er kamuflert som mummiverdenens forskjellige figurer. Bøkenes tilsynelatende enkelhet oppfattes som en overbygning over vesentlige spørsmål i menneskers liv, avslutter Henriette Marie Skjæveland.