Hopper siste
En ekte fyrentusiast, som Henriette Skjæveland, tar av når det skjer gledelige ting på fyret. (Foto: Tom-Johnny Karoliussen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Messaging1527190626696

Pål Knudsen (foran) og Inge Brekne var velvillige hjelpere for å få fraktet ovnene sjøveien ut til fyret, som skal feires på sensommeren. (Foto: Henriette Skjæveland)

Messaging1527190611719

Her bæres komfyren opp til fyret. Den er pusset opp etter å ha stått på et skjær i Nord-Norge. (Foto: Henriette Skjæveland)

15. mai var Henriette Skjæveland ekstra lykkelig, for da fikk de fraktet en bakerovn og en oppusset komfyr til Søre Katland fyr ved hjelp av svært serviceinnstilte karer i Skjærgårdstjenesten i Lister.

Tekst: Heidi Eikremsvik
 
For de som kjenner fyret, som ligger sør for innseilingen til Farsund i Vest-Agder, så er det ikke hver dag en kommer seg i land på denne værutsatte holmen.
 
– Denne dagen var imidlertid en «smeigedag» og gutta manøvrerte som om de ikke skulle gjort annet!, forteller glade Skjæveland. Det ble mye muskelkraft og svette for å få ovnene fra båten og opp til fyret.
 
Vest-Agder Fylkeskommune har sponset prosjektet med 36 000,- kroner, hele kostnadsrammen er på ca 86 000,-. Nå kommer det snart en murer som skal komme å restaurere grua og sette inn bakerovnen og de andre ovnene på fyret. Dette blir et fint løft i anledning av at Søre Katland fyr fyller 140 år i år.
 
De siste som bodde på fyret dro i land for 70 år siden, så det sier seg selv at vennelaget som Henriette Skjæveland har vært medlem i de siste fem årene, har nok å henge fingrene i framover. Kystverket eier fyrstasjonen, men det er vennelaget som har kostet utvendig oppussing, med unntak av vinduene, som Kystverket har sørget for. Innvendig gjenstår fortsatt mye, sier hun. I månedsskiftet august-september markeres 140-årsjubileet, med blant annet lansering av boken som Arthur Danielsen jr. er i ferd med å fullføre. Tonene vil Nordsjøfestivalen sørge for. Hold av denne helgen og ta turen til Farsund!
På Venner av Søre Katland fyrs Facebook-side kan vi lese: Katland fyr er mer enn et fyrtårn, landemerke og til maritim nytte. Det er noe som betyr noe for mange. Vi bruker det blant annet som værbarometer. Ikke bare har Kystverket en egen vær-app som viser vindforholdene der til enhver tid. Men vi bruker det som bilder i sosiale medier, som vegg i kontorbygning, en lengdemålebegrep på hvor langt ut man kunne dra på båttur osv.
En fin sommerreplikk er når man kan si at det var bleiga damm og man bare kunne ligge og duppe på utsiden av Katland.
 

Henriette Skjæveland og Heidi Eikremsvik er nye styremedlemmer i Norsk Fyrhistorisk Forening fra landsmøtet i 2018

HER kan du lese mer om Søndre Katland fyrstasjon