Fyrhager, et foredrag av botaniker Per A Åsen på Stavernsodden under Norsk Fyrhistorisk Forening sitt 25 års jubileum. Foto: Jens Erik Holmquist

Under Norsk Fyrforenings 25 års jubileum holdt botaniker og førstekonservator Per Arvid Åsen et interessant foredrag om hagebruk på Stavernsodden fyr. 

-Folket på fyrstasjonene ville gjerne ha muligheten til å dyrke jorda. Matauk var viktig, og hagebruk var en del av dette. Å se ting spire og gro var oppløftende for fyrfolket, forteller Per Arvid Åsen.  

Prydplanter spredte glede i hverdagen. Per Arvid Åsen ga eksempler fra utvalgte fyr fra hele norskekysten, og fortalte litt om hagebruket og noen av vekstene fra tiden da fyrene var bemannet.  

Alt i alt ble det funnet 200 forskjellige prydplanter og Åsen fortalte at det ble dyrket over 20 slag med grønnsaker. Poteter og rabarbra var viktige. Under sitt besøk på Stavernsodden fyr ble han til sin store overraskelse oppmerksom på et tett rosekratt i fyrhagen. 

-Rosa på Stavernsodden var en pimpinellerose, i et lite kratt preget av vinden her ute. Siden blomstringen for lengst var over – kun nyper – er det vanskelig å gi noe eksakt navn. Folket på Stavernsodden trodde kanskje den var hvit, forteller botanikeren.  

Under sitt besøk på Stavernsodden fyr ble botaniker Per Arvid Åsen,- til sin store overraskelse oppmerksom på et tett rosekratt i fyrhagen. Foto: Per Arvid Åsen

I løpet av den knappe tiden på Stavernsodden noterte han seg flere andre gjenstående hagevekster, mye gressløk, reinfann, stikkelsbær og ripsbusker. Det var også tydelig å se hvor fyrfolket hadde hatt sine åkre, nå preget av sterk gjengroing. 

Neste år 

-Vi får se til neste år. Åsen tok med seg rotskudd som forhåpentligvis vil blomstre neste år i egen hage i Kristiansand, først da kan vi få et navn på rosa. Pimpinellerosene hører hjemme blant de historiske hagerosene som vokser på egen rot og som klarer seg godt uten stell i gamle hager. De blomstrer bare en gang, men dufter deilig. Også på Jomfruland fyr står det en tilsvarende rose. Den har rosa blomster, fortsetter han.  

Boka ble lansert i Kristiansand under Botanisk hages 50-årsjubileum 25. august 2019.

Fyrhager 

I 2019 ga Per Arvid Åsen ut boken «Hagebruk og hagevekster på 101 norske fyr», der han tar for seg fyr langs hele norskekysten, og omtaler hagebruket i tiden da fyrene var bemannet, samt beskrivelse av de plantene som fortsatt står igjen på fyrstasjonene. Boken er fortsatt å få kjøpt i bokhandelen.