Strømtangen fyr ligger i kort avstand fra fastlandet og er lett tilgjengelig med båt eller kajakk. Det er god brygge på nordsiden av holmen. Foto: Per Roger Lauritzen.

Et herrelag for 30 år siden fikk uante konsekvenser. I lokalpatriotisk rus bestemte herrene seg for å slå et slag for den lokale kystkulturen på Onsøy utenfor Fredrikstad.

Dugnadssgjengen i Foreningen Onsø-bevisets Venner ble dannet for å ta vare på lokal kystkultur og Strømtangen fyr.  30 år senere kan vennegjengen stolt vise frem resultatet, skriver Fredrikstads Blad.  En total renovering av Strømtangen fyr med tilliggende herligheter. Det vil si bøyenaust, stakenaustet, fyrbua, maskinhus, redskapsskur, brygger, toaletter og assistentleilighet i tillegg til den gamle fyrlykta selvsagt. Alt gjennomført fagmessig på dugnad.

Entusiastene Tom Odvar Olsen og Per Andrè Hansen tok nylig imot ordfører, presse og andre gjester. Det ble fortalt om dugnadsinnsatsen som var lagt ned gjennom alle disse årene og om investerte sponsormidler som tilsvarer et beløp på ti millioner kroner. Nå er det 163 år gamle fyret reddet fra å bli tæret i stykker av piskende saltvann og stekende sol fra sør-sørvest, melder avisen.

Idag er Strømtangen fyr et populært turmål både for overnattingsgjester og turister. Fergen fra Øienkilen til fyret tar mellom fem og femten minutter.

Strømtangen fyr

Strømtangen fyr ble anlagt i 1859 for å sikre trafikken med trelastskuter til brukene i Fredrikstad. Fyrstasjonen gikk først under navnet Torgauten, men i 1881 ble navnet endret til Strømtangen. Fyret kommer i dag allmenheten til gode. Oslofjorden Friluftsråd har tatt på seg å styre bookingen av de 22 sengeplassene som finnes ytterst i Onsøy-skjærgården.