Henriette Skjæveland og Marianne Johnsen hadde tett program på andre dag av fyreventyret sitt. De var fortsatt i nordmøringens farvann. Hvilke to fyr besøkte de? Delta i adventskonkurransen vår!

Frivilligheta sjøl tok imot oss.

Neste dag opprant med sol og skyfri himmel. Noe vind, men sjøen hadde roet seg litt, så vi tok sjansen på å kjøre båt til fyret. Ferden gikk langs Hustadvika, men dette fyret kan en også komme seg til fra land.

Vi hadde avtalt besøket med lederen i fyrets venneforening, Inger Aasen, som brukte fridagen sin på å vise oss fyret sitt. Et velholdt, flott fyr som er mye besøkt året rundt. For en fantastisk start på dagen! Kikket vi mot nord, så vi Grip fyr noen nautiske mil unna. En gang skal vi dit også.

Vi kom sjøveien til fyrstasjonen. Foto: Marianne Johnsen.

Fyret på holmen

Atter en gang får vi bekreftelse på at gleden av å vise fram fyret sitt, er stor. Karl Johan Eide tok seg fri fra jobben for å kjøre oss ut til dagens andre fyr. Sammen med kona Sissel Solli Eide og fyrets venneforening har han lagt ned mye arbeid de siste årene. Ny pir er kommet på plass, for med litt midler fra Sparebankstiftelsen DNB, tildelt via Norsk Fyrhistorisk Forening, ble den ferdig til 2019-sesongen.

Overrasket, glade og fornøyde var vi nå blitt fire damer på guidet tur, og det på en værdag som tok pusten fra oss. Turid Johnsen er fra Volda og har fyrbyggerblod i årene og en barndom med fortellinger om Villa. Tanten hennes virket som lærerinne der i tre år, hos losoldermann Iversen. Wenche Hoel, eller kokka på Hestskjæret som hun blir kalt, var også med. Så fire fyr var representert der vi satt ute på holmen, som ligger utenfor Atlanterhavsveien. Det var 30 grader i solveggen, og vi hadde tapas som kokka fra Hestskjæret hadde laget. Vi var helt oppslukt av fyrstasjonen, omgivelsene og det trivelige vertskapet.

Vi fikk en grundig omvisning også der og et innblikk i deres drøm videre; å få lykta tilbake på toppen av gammeltårnet.

Side om side – fyrtårnet fra 1956 og det 12 meter høye steintårnet fra 1842.
Foto: Marianne Johnsen.

Tekst og bilder: Marianne Johnsen
Vet du navnet på de to fyrene? Skriv svaret i en kommentar til Facebook-innlegget vårt, så kan du vinne en flott bokpakke!
Trekning av vinner tirsdag 10. desember.


Riktig svar er Stavenes og Kvitholmen fyr!
Gratulerer, Tor Magne Gangsøy! Du får den fine bokpakken i posten.