Marianne Johnsen og Henriette Skjævesland.

Adventskonkurransen vår, og to fyr-entusiasters reise, avsluttes ved det siste kullblussfyret som ble bygd i Norge. Vet du svaret, kan du vinne en fin premie. Trekning på julaften!

Sørlendingen Henriette Skjæveland og nordmøringen Marianne Johnsen har forvillet seg til Trøndelag. Hvilket fyr besøker de?

Foto: Marianne Johnsen.

Villinger møter tvillinger

Fredag ettermiddag ble vi skysset ut av tvillingene Brian og Børre Olsen. De jobber ivrig for å ivareta bygningene på fyrstasjonen og skape engasjement rundt venneforeningen. Fyret ligger på en stor øy med høyfjellsterreng, og det er stor forskjell på høy- og lavvann. Det ble mørkt før vi kom i land, regnet bøttet ned, og både vi og trillebårene var fulle av gjørme da vi ankom fyrassistentboligen. Det hadde vært fyrt i huset tidligere på dagen, og det var godt med tørt tøy og et nydelig måltid i stearinlys. Så ga Børre oss en uforglemmelig opplevelse. Med stor høyttaler på ryggen sørget han for at «Har du fyr?» runget utover tussmørket. Kystverket hadde gitt tillatelse til å tenne en lampe i lyktehuset, og inni fyret kunne vi drømme oss bort i akustikken og lydene!

Jubileumsfeiring

Lørdag ble vi flere på hytta, blant annet Asle Ek, som er etterkommer av Amund Hansen. Hansen var byggeleder og den første fyrvokteren ved dette fyret for 180 år siden. En av dagens fyrvoktere på Lindesnes, Kjell Olsen, kom også for å delta på feiringen. Han viste seg senere å være en fantastisk kokk. Kvelden ble avsluttet med fyrverkeri!

Henriette Skjæveland, Asle Ek (foran) og Kjell Olsen. Foto: Marianne Johnsen.

Søndag våknet vi til uvær, men folk kom seg ut i havgapet og deltok på feiringen av fyret sitt. Vi hadde merket stien inn til fyret med norske flagg. Det ble mannskor, taler og gaveoverrekkelser. Vi gratulerte.

Foto: Marianne Johnsen.

Den helgen møtte vi folk med stor frivillighet og iver for fyret og plassen. Dette glemmer vi aldri. For en raushet og godhet!

Enda et fyr vi vil tilbake til.

Tekst: Henriette Skjæveland og Marianne Johnsen.


Vet du navnet på fyret? Skriv svaret i en kommentar til Facebook-innlegget vårt, så kan du vinne en flott bokpakke.
Trekning av vinner på julaften!


Svein Roger Kildal svarte riktig og får premien i posten. Gratulerer!