IMG 8093
Ryvingen fyr (Foto: Henriette Skjæveland)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

IMG 8078 kopi

Jubileumsfeiring sett fra tårnet på Ryvingen (Foto: Henriette Skjæveland)

IMG 8065

Boka om Ryvingen (Foto: Henriette Skjæveland)

Lørdag 16. juni inviterte Ryvingens venner til markering av at fyret har vært i drift i over 150 år.

Tekst: Henriette Skjæveland

Selv tok vi båten fra Farsund forbi Katland, Markøy og Lindesnes fyr før vi ankom feiringen på Ryvingen. Det er ikke alltid lett å planlegge slike arrangement i forhold til vær og vind, men programmet kunne gjennomføres i sol og med lite vind. Med norsk folkemusikk ønsket Ragin Wenk-Wolf på fiolin og Oddbjørn Stakkeland på trompet, langt over 100 gjester velkommen. De skapte en helt magisk stemning spillende fra fyret og en av steinene like ved!

Det ble en stor festforestilling med taler, åpning av kunstutstilling i fyret med musikk, fiskesuppe og bursdagsbløtkake og mye mer! Mandals ordfører hilste gratulanten og glimt fra jubilantens liv ble fortalt. Rita og Kurt Dyrstad er to av barna som har vokst opp i tiden fyret ble avbemannet. «På det meste bodde det 32 mennesker her ute.» Rita har skrevet en flott bok om fyret og var den som i sin tid startet venneforeningen.

Ryvingen fyr lever i beste velgående takket være et godt samarbeid mellom Kystverket, Mandal kommune og ikke minst Ryvingens venner som årlig bidrar med omlag 3000 dugnadstimer på fyrstasjonen årlig. Det er en flott og engasjert styre og gjeng som gjør stedet til et fantastisk sted å besøke både på dagsbesøk og med overnatting.

Henriette Skjæveland er styremedlem i Norsk Fyrhistorisk Forening og arbeider for samhold og erfaringsdeling mellom frivillige initiativ på norske fyr.

Ryvingen er Norges sørligste fyrstasjon. Les mer om Ryvingen HER.