Knud på Katland
Katland er i vinden for tida. Ikke lenge etter stor feiring av fyret, så var «Knud» på besøk og herjet med 140-årsjubilanten.
Tekst: Henriette Skjæveland
Vi har hørt og lest om de voldsomme herjingene som har vært på Søndre Katland Fyr gjennom historien. Sist men ikke minst i venneforeningens nyutgitte bok, En bolig på et lite skjær, skrevet av Arthur Danielsen Jr. Tittelen var vel gjennomtenkt av forfatteren og det er ved slike anledninger den virkelig kommer til sin rett.
Historien forteller at fyret har vært fylt med vann og gjenstander samlet i bunnen av fyret, og det var nettopp det som skjedde da ekstremværet «Knud» kom på besøk. Fredag 21.september ble det meldt om uvær, folk ble anbefalt å holde seg inne, eiendeler som ikke var festet måtte man bare ta sjansen på stod til uværet var forbi.
Så er det noen spesielt med Katland for oss Farsundsfolk. Hvor ille er det der ute når det koker inne i havnebassenget? En av beboerne Magne Storøy tok med seg fotoapparatet til Loshavn og tok bilder han delte videre på sosiale medier som Facebook og Instagram. Vi var alle meget fasinert! For et skue å få se bilder av kjempebølgene som slår mot fyrveggen!
Men for oss som har hørt disse historiene fra da fyret var bebodd (mellom 1878 og 1948), surret det en urolig tanke i bakhodet. Går alt bra med fyret denne gangen? En drøy uke etter uværet kom jeg meg ut til «skjæret». Nok en gang var det for urolig i havna for å legge til, så jeg måtte bare hoppe i land. I stedet for å låse meg inn, valgte jeg å følge magefølelsen og gå rundt fyret først. Den lille potetåkeren min var det ikke en jordflekk igjen av. Jeg skulle ha tatt opp potetene og tatt inn jorda i fyret, men ville la de stå under jubileet 1. September. Det ble aldri godt nok vær til å ta den turen.
Da jeg rundet hjørnet til sydveggen møtte jeg det jeg fryktet; vinduet i 2. etasje var slått inn. Urolig for hva som møter meg inni fyret låser jeg opp inngangsdøra som ligger på nordsiden. Innenfor ligger rester av materialer, vannkanner og andre løse gjenstander. Det er tydelig å se at vannet har stått en god halvmeter oppover veggene. Trappa opp til 2. etasje er fylt med plank og løse gjenstander, og når jeg kommer opp er nesten hele etasjen fylt med kledning, møbler er kastet rundt og til andre rom. «Knud» har gitt jubilanten en skikkelig rundjuling!
I rommet hvor det åpne vinduet er hadde vi tatt bort panelet på veggene, og taket stod med støttende stolper. Alt var røsket ned. Det gjenstod mye restaureringsarbeid innvendig på fyret, og det var en rustikk stil. Samtidig var det hyggelig å lage til bord og sitteplasser. Jeg hadde tidligere samme uke kjøpt inn nye støvsugerposer slik at vi kunne få tatt bort murstøv som har vært i fyret etter noen av vinduene som var murt igjen ble åpnet. Da jeg kom i land fra den sørgelige befaringen møtte jeg butikkdamen som hadde solgt meg posene. Hun spurte høflig om det ble riktig type poser, hvor jeg måtte svare at det blir en stund til vi trenger dem. Det ligger masse sand og fliser i hauger på alle gulvene, i tillegg til alle materialene og møblene.
Det er nok mange værutsatte fyr langs Norskekysten, men vi velger å påstå at Søndre Katland til tider har det ekstra tøft. Det må ha vært en tøff plass å være fyrvokter og bo her med sine familier. Været og havet må vi ha respekt for! Det er en av tingene som gir foreningen til tider ekstra hodebry og bekymringer. Men samtidig gjør det stedet og fyret ekstra spesielt!
Henriette Skjæveland er styremedlem i venneforeningen for Søndre Katland fyr og i Norsk Fyrhistorisk Forening.
HER kan du lese festtale for Søndre Katland fyr.
HER kan du lese mer om fyrstasjonen.