Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Det ble ikke pølser og Grandiosa på elevene fra Bjerkreim, Sokndal og Eigersund. De måtte nøye seg med hummer til kveldsmat.

Frank Midtbø er fisker. Han kunne vært vekkelsespredikant. Med bølgene som bakgrunnsmusikk og måkene som hallelujakor, snakker han seg varm om det fantastiske livet på sjøen. Stedet er Lille Presteskjær fyr i havgapet utenfor Rekefjord i Sokndal. 12 elever fra Dalane sitter benket i båthuset.

– Jeg er forferdelig stolt av å være fisker. Det er det «jilleste» det går an å holde på med. Jeg jobbet 15 år i Nordsjøen, men trålte reker når jeg var hjemme. De trodde jeg var sprø da jeg sluttet for å bli fisker på heltid.

Drømmen om havet

Frank Midtbø vil tenne gnisten hos de unge. Han vil at de skal få et glimt av drømmen han hadde og som gjorde at han satset på et liv i blåmyra. Da vet han at det gjelder å begynne i det små. Unge må lære seg å fiske ved kysten i båter som de mestrer. De må gå gradene. Det er alt for mange eksempler på at unge mister lysten på fiskerlivet etter en tur på en tråler med sjøsjuke og arbeidsoppgaver som de ikke mestrer.

Serine Veen fra Bjerkreim forteller at hun aldri har vært på sjøen før. Ørsdalsvatnet, selvsagt, men ikke på havet, så det første hun lærer er å sette sjøbein.

– Dette opplegget hørtes så spennende ut at jeg ville forsøke, sier hun.

De 12 ungdommene bor på Lite Presteskjær fyr i ett døgn. Her kommer de i nærkontakt med havet. På innsiden av holmen er vannet smult. Mellom Rekefjord og Nordfjord går det an å komme via «Kattarauo». Dermed slipper ungdommene å dra utaskjærs når teiner skal trekkes.

Frank Midtbø forteller ungdommene om Thor Heyerdahl.

– Det viktigste for Heyerdahl på hans turer over havet var vennskapet ombord. Slik er det når vi er på sjøen. Da er vi greie med hverandre.

Fiskeryrket

Det er kona til Frank Midtbø som driver Lille Presteskjær fyr. Her bodde på det meste ni personer. Det spesielle var det de bodde i fyrlykta, ikke i en bolig ved siden av. I dag kan hvem som helst leie fyrlykta og overnatte i leiligheten.

– Navnet kommer visst av at et skip som fraktet passasjerer til Danmark, satte av en prestestudent på skjæret. Han kunne ikke betale for reisen, sier Midtbø.

I 60 år gikk jobben som fyrvokter i arv fra far til sønn gjennom tre generasjoner. Fyrvokteren med familien levde sitt liv i tårnet, reserveassistenten bodde i øverste etasje. Nedover i etasjene var det soverom og i første etasje laget de mat.

Frank Midtbø samarbeider med Johnny Nesvåg og Nina Grure om opplegget for ungdommene på Presteskjær. Hvis noen av 10. klassingene tenner på mulighetene, er Ryggjabø videregående skole stedet der tilbudene finnes. På Vg1 Naturbruk går det an å fordype seg i akvakultur, havbruk, fiske og fangst.

 

AV: arnt.olav.klippenberg@aftenbladet.noFOTO: Helge Schjeldrup

Publisert: 07 november 2012 12:21 Oppdatert: 07 november 2012 12:21