IMG 6218 etter
Nytt kulelager på Ryvingen. (Foto: Belinda Pedersen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Lyset sveiper fremdeles fra Ryvingen fyr. Kystverket har nå bygget om fra kvikksølvbad til kulelager.

Tekst: Ola Sendstad

FYR.NO har tidligere skrevet om pilotprosjektet på Oksøy fyr, der linsebordet som har rotert i kvikksølv er bygget om med kulelager.

Denne ombyggingen er nå også gjennomført på Ryvingen fyr. Det nye kulelageret sørger for linserotasjon selv om Kystverket er pålagt å fjerne kvikksølvbadet.

10 liter kvikksølv ble fjernet og et kulelager som tilsvarer det nye på Oksøy ble montert. I motsetning til på Oksøy hadde eksisterende motor ikke nok drivkraft til å holde rotasjonen i gang etter ombyggingen. Senioringeniør i Kystverket Sørøst Belinda Pedersen melder at de forsøkte å bevare den eksisterende motoren, men at de til slutt måtte sette inn en ny motor for å holde rotasjonen i gang.

Lyset som sveiper ut fra fyret er en viktig del av opplevelsen av våre gamle fyrstasjoner. Norsk fyrhistorisk forening følger Kystverket sine ombygginger tett. Alt kvikksølv skal etter planen være fjernet i løpet av 2017.

 

Nå gjenstår Eigerøy, Feistein, Kvitsøy, Slåtterøy, Slettringen og Sula. Også i framtida ønsker vi å kunne se lyset sveipe fra disse unike stedene.

HER kan du lese mer om Ryvingen fyrstasjon.