Botaniker Per Arvid Åsen har studert hagen ved Buholmrosa fyr og ved 100 andre norske fyr. Foto: Elisabeth Goksøyr Åsen

Nå er det snart tid for å sette poteter i jorda. Noe som fyrfolket også tenkte på etter en lang vinter. Poteter var nemlig den viktigste matveksten og ble i alle fall dyrket nord til Hekkingen fyr i Troms.

Fyradministrasjonen søkte hele tiden å få lagt jord til fyrstasjonene slik at jordbruk og hagebruk var mulig. For husholdningene på fyrene var selvberging i form av matauk viktig, og hagebruket var en del av dette.

Fristende rips i fyrhagen på Børøyholmen. Foto: Per Arvid Åsen

Det ble saftet og syltet. Det ble avlet grønnsaker. Å se ting spire og gro var oppløftende for fyrfolket. Prydplanter spredte glede i hverdagen, og fortsatt kan vi finne gjenstående hagevekster på fyrene. Rabarbra og gressløk var noen av de vanligste nyttevekstene. Frukttrær og bærbusker finnes også, og en mengde prydvekster. Løkblomster om våren og stauder gleder fortsatt besøkende på fyrstasjonene. Dette og mer til skriver Per Arvid Åsen i boka om hagebruk og hagevekster på 101 norske fyr.

Per Arvid Åsen har skrevet boka om hagebruk og hagevekster på 101 norske fyr. Foto: Elisabeth Goksøyr Åsen

Kanskje dette kunne være til inspirasjon for vårstell i fyrhagen? Rake bort gammelt lauv og fjorårsgress, få frem påske- og pinseliljene. Klokkeblåstjernene kommer også nå. Hjelpe frem prydstauder og gjødsle rabarbraen. Fjerne død ved på frukttrær og bærbusker. Kort sagt, gjøre det fint for gjestene! Et råd til slutt: Hvis det plantes inn nye løk eller planter, bør ikke disse blandes med det originale plantematerialet.

Prakthjelm på Børøyholmen fyrstasjon. Foto: Per Arvid Åsen
Botaniker Per Arvid Åsen er Norges fremste ekspert på hva fyrfolket maktet å få fram av grønnsaker, rotfrukter, bær og frukt på utsatte steder som her ved Hendanes fyrstasjon. Foto: Elisabeth Goksøyr Åsen