Ny på kai på Viberodden til minst 1,25 millioner kroner
Endelig skal kaianlegget ved Viberodden fyr få et løft. Kystverket planlegger å komme i gang i løpet av våren og har lyst ut en kontrakt til en verdi av minst 1,25 millioner kroner.
– Dette er gode nyheter. Vi har i lang tid fryktet at kaia som er i svært dårlig forfatning, skulle bli tatt av storm og uvær. Kaianlegget er fra 1944 og ble etablert av den tyske okkupasjonsmakten, sier styreleder Johan Aakre i Stiftelsen Viberoddens Venner.
Viberodden Fyr fikk nytt tak for to år siden, og år blir det ny kai. Foto: Viberoddens Venner
Dagens kaianlegg på Viberodden fyr er ifølge Kystverket veldig slitt. Deler av anlegget er utvasket og ligger som en masse under kaia. Videre så skal en langsgående platting utbedres. Det planlegges en kappestøp på vertikale flater som skal festes tilstrekkelig inn i eksisterende og som skal gå helt ned til sjøbunnen.
I tillegg skal det støpes noen nye dekker, og puss i noen trapper.
Kystverket skal også sette opp nytt rekkverk på den høye delen av kaien – ved kranen, samt nytt trapperekkverk opp fra kai.
Adkomsten til Viberodden blir enklere med nytt bryggeanlegg. Foto: Viberoddens Venner
Rekkverk skal grunnes og males likt som eksisterende. Det skal monteres vertikale fendere langs kai i tre som boltes fast i betong, samt en opphevet fenderlist i tre horisontalt på kaikanten, med pullerter for fortøyning av skip.
– Dette ser vi virkelig frem til. Kystverket har gjort mye arbeid på Viberodden fyr de siste årene. i 2023 fikk vi helt nytt tak, legger Aakre til.
Styreleder Johan Aakre i Stiftelsen Viberoddens Venner er glad for at Kystverket sørger for oppgradering av adkomsten til fyret. Foto: Karl Anton Reisvaag
Han frykter ikke at arbeidene som starter på vårparten skal være til hinder for venneforeningens drift av fyrstasjonen. – Det får vil på en god måte, sier han.
Kystverket anslår at arbeidene med den nye kaia skal være sluttført innen 20. juni. Noe som passer bra inn i Venneforeningens program.
Styreleder Johan Aakre forteller at popgruppen «elle melle» skal ha stor konsert på fyret 22. juni.
– I den forbindelse skal vi avduke en skulptur av det avduke skulptur av det amfidromisk punkt som befinner seg rett utenfor fyret. Det finnes 12 slike punkt i verdenshavene. Selve avdukingen er det Tor Andreas Svanes som står for, sier Johan Aakre.
Et amfidromisk punkt er et sted i havet hvor tidevannet har null utslag. En tidevannsbølge vandrer rundt det amfidromiske punktet én gang i løpet av tidevannsperioden. Kamhøyden til bølgen må derfor avta til null inn mot punktet.
170 år i år
Viberodden fyr ble tent for første gang for 180 år siden. Sammen med Grunnesund fyr ble fyrene bygget for å sikre hvert sitt innløp til Egersund, såkalte innseilingsfyr med fast lys. Disse virket som et system sammen med det store og kraftige kystfyret Eigerøy fyr som sveiper lyset langt ut over. Vibberodden ligger i Søra sundet og ble tatt i bruk for 170 år siden, året etter kystfyret på Eigerøy ble tent.
Fyret ved den søndre innseilingen ble tent for 170 år siden. Foto: Viberoddens Venner
Viberodden fyr var et familiefyr med egen bolig, men ble avfolket ved automatiseringen i 1977.