Norsk Fyrforening deltok på spøkelsesfiskejakt i Arendals-skjærgården sammen med Stortingspresidenten. I løpet av noen timer ble plukket opp gamle teiner, ruser og bilbatterier fra havets bunn.

– Jeg hadde ikke trodde at det var så mye søppel som det vi har plukket opp fra sjøen i løpet av kort tid, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til fyr.no.

I forbindelse med Arendalsuka ble stortingspresidenten med på spøkelsesjakt i Raet Nasjonalpark mandag formiddag.

Stortingspresidenten bistår en av dykkerne fra Søgne Dykkerklubb. Foto: Norsk Fyrforening

Dykkere fra Søgne dykkerklubb har de siste dagene vært i distriktet og plukket søppel og gammelt fiskeredskap i skjærgården. I samarbeid med Norsk Fyrforening, Møkkalassets Venner, Venner av Søndre Katland fyr og Songvår Fyrs Venner har dykkerne de siste dagene hatt fokus på rydding i Raet Nasjonalpark som går gjennom kommunene Tvedestrand, Arendal og Grimstad.

Søndag var dykkerne nede i flere timer i farvannet mellom Flosterøya og Tromøya, og mandag utenfor Hisøy. Detble funnet mer enn 40 gamle teiner og rusen, bildekk og batterier. Og mandag ettermiddag fortsatte jakten på spøkelsesfisket i nasjonalparken med stortingspresidenten om bord i både dykkerbåt og båten som hentet opp skrotet etter at dykkerne hadde markert funnene med blåser.

Deler av det som ble tatt opp under ryddeaksjonen i Arendal. Foto: Norsk Fyrforening

– Jeg vet det er mye som skjuler seg under havoverflaten, men jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg at det var så mye her i Arendal. Det er rett og slett skremmende, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening. Hun har i flere år gjennom Venner av Søndre Katland samarbeidet med Søgne dykkerklubb og Songvår Fyrs Venner om rydding i Farsund-skjærgården.

Under ryddeaksjonen jobbet Skjæveland tett sammen med stortingspresidenten for å få de unnede teinen om bord i følgebåten. Leder av Songvår Fyrs Venner, Geir Smebøle, var skipper på dykkerbåten godt assistert av venneforeningens leder Frank Larsen.

Foruten Henriette Skjæveland deltok også Norsk Fyrforenings styreleder og styremedlem Linda Norbø Rugland under ryddeaksjonene.

Geir Smebøle (til venstre) og Frank Larsen fra Songvår Fyrs Venner var mannskap på dykkerbåten da Stortingspresidenten var på jakt etter spøkelsesfiske. Foto: Norsk Fyrforening

– Den jobben som dykkerne fra Søgne dykkerklubb utfører i samarbeid med flere fyrvenneforeninger gjøres på frivillig basis. Det er som sagt imponerende å vite at de gjennomfører to ryddeaksjoner på fritida to ganger uken, Med det som bakteppe, så er det flott at landets fremste representant etter Kongen blir med på en slik ryddeaksjon. Det er viktig at våre politikere ved selvsyn får se hvor ille det står til.  Dette inspirerer oss i Norsk Fyrforening til fortsatt innsats for klima og miljø i skjærgården, sier Skjæveland.