Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Padlere kan oppleve slike idyller. Foto: Jan-Gunnar Rossvold

Fellesturer er populært både på grunn det sosiale, av trygghetshensyn og fordi man kan lære av hverandre. Indre Oslofjord er landets beste område for padlere. Strand Kajakklubb har en turgruppe som møtes mandager og padler sammen i nærområdet. Klubbens base i Sarbuvollen er et strålende utgangspunkt for turer i retning av Ostøya og Kalvøya. Og det er alltid mulig å finne områder som er skjermet for vind og for båttrafikk. Spesielt Koksa, som er regulert for ro- og padleaktiviteter.Turgruppen i klubben ledes av Stine Sem.

– Høydepunktet til nå er turen vi hadde på Bærums Amazonas, Sandvikselva, slår hun fast.

– Vi kom 2,4 kilometer innover. Det var kjempeflott, helt stille, en «annerledes» opplevelse.
Gruppen i Strand Kajakklubb er åpen for alle medlemmer. Men de må har ferdigheter nok til å klare å padle lenger enn til de nærmeste øya. Kunnskaper får man ved å ta en grunnkurs, og man bør lære seg «kameratredning». Fellesturene varer 1–2 timer.

Stine Sem er padlefrelst og deler gjerne sin entusiasme.

– Underveis lærer vi teknikk av hverandre. Det er nyttig selv om vi ikke padler «på tid». Når vi er flere sammen er det lettere å bli sett av andre som ferdes på fjorden. Iblant avslutter vi turen med kaffe og en prat, sier hun til budstikka.no.

– Jeg har for øvrig lært meg å fiske fra kajakken. Det er moro!

Sem anbefaler turpadlere å anskaffe en såkalt skjærgårdskajakk. Den er stødig og egner seg til turbruk. Strand har kajakker til utlåns blant medlemmer. Samme system har Bærum Kajakklubb og kajakkgruppa i Asker Skiklubb.

Eksempler på en fin tur er området Gåsøya, Langåra, Rauskjær, Bjerkøya.

Asker Skiklubb har en tur- og havgruppe med eget turprogram, inkludert sosial aktiviteter.
Når det gjelder fine turmål, har Therese Hansen overnattet på Borøya:

– Der er det perfekt strand å «lande» kajakken på og fint å sette opp telt. Utedo er det også. Man kan ellers og benytte seg av kystledhyttene til overnatting. Padling til fyrlykter også populært, forteller hun.

Når det gjelder sikkerhet i kajakk har Asker laget et dokument til medlemmene om det. Ellers kan man lese om temaet på internettsiden padling.no.

– For min egen del mener jeg at sikkerhet er ekstremt viktig. Når du padler etter eget ferdighetsnivå gir det både padleglede og mestringsopplevelser. Utstyret er også viktig, og vest er noe av det viktigste. I tillegg er det viktig å kunne bruke utstyret riktig. Og det må man trene på, slår Therese Hansen fast