Det er en spektakulær tur ut til Tarhalsen fyrlykt på Sørøya. En flott tur å ta i påsken. Foto: Kystverkets vedlikeholdslag

Friluftsliv hører påsken til. Små og store pakker vi sekken og legge ut på tur for å nyte de mange opplevelsene naturen byr på.

– Et spennende påsketurforslag finner man på Norges tredje største øy, Sørøya i Finnmark. Hvis man er i området så byr «Fyrvokterstien» på helt spektakulære øyeblikk man sent vil glemme, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Det er populært å gå «Fyrvokterstien» på Sørøya. Foto: Altaturer

Stien ble anlagt for vel 90 år siden for at fyrvokteren skulle ha en enklere adkomst til Tarhalsen fyrlykt ytterst på nørdøstspissen – ved kanten av Nordishavet.

Åpnet av Dronningen

Stien ble rehabilitert for åtte år siden av Hammerfest kommune og Kystverket. Dronning Sonja foretok den offisielle gjenåpningen.

– I landskapet utover mot Tarhalsen er bjerkekrattet fraværende, men fjellene er frodig kledd av lyng, blomster og gress. Helt nord smalner øya inn og fjellet går bratt nedover. Her starter den gamle fyrvokterstien. Bratt slynger den seg nedover fjellsidene. Med gelenderet å holde seg i unngår man å gli ned i stupbratte berg eller i det skummende havet, forteller Skjæveland.

Turhytte

Langs «Fyrvokterstien» ligger Tarhalshytta med dobbel underkøye og bord og stoler, men sengetøy må man ha med selv. – Det er greit å overnatte her for tre personer bare man har med sovepose og nødvendig utstyr. Stien er enkel å følge, men den er bratt enkelte steder.

«Fyrvokterstien» ble bygget av Tarhalsen Fiskarlag i årene 1931–32, på oppdrag fra Fyrdirektøren. Stien var eneste adkomstvei for mannen som skulle passe fyrlykta på Tarhalsen på nordspissen av Sørøya. Turen ut til lykta tar omtrent to timer.

Kjøvikvarden er godt synlig fra sjøsiden der den ligger 320 meter over havet. Foto: Norsk Fyrforening

– Under vandreturen får man også oppleve den spektakulære «Kjøttvikvarden» som ble oppført i 1853 av et lag med fyrbyggere fra Sunnmøre, forteller Henriette Marie Skjæveland.

Dette kunstverket av en steinkonstruksjon er, med sine 12,5 meter, landets høyeste varde. Størrelsen, formen og beliggen­heten er enestående i verdenssammenheng. Den sjeldne plasseringen 320 meter over havet gjør den til et godt synlig dag­merke for sjøfarende.