Hendanes hus og fyrM Kari R
Odd Gunnar Myhre i Vågsøy kommune etterlyser fyrvenner med tiltakslyst og ståpåvilje og oppfordrer til spleiselag for å berge dette kulturminnet, som neste år fyller 100 år. Foto: Kari Midtgård Råsberg/Fjordenes Tidende
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Et av Norges mest spektakulære fyr der det henger i fjellsiden, trues nå av riving på grunn av mangel på fyrvenner som vil ta et spleiselag.

Dette i en liten kommune i Sogn og Fjordane der lokalbefolkningen fra før virkelig har lagt seg i selen og tatt vare på fyrstasjoner: Ulvesund fyr, Skongsnes fyr og Kråkenes fyr. Men det unike fyret med den spektakulære beliggenheten er venneløst – og Odd Gunnar Myhre i Vågsøy kommunes kulturavdeling slår i lokalavisa Fjordenes Tidende nå et slag for fyret.

– Kystverket ønsker å avhende fyret. De vil drifte det, men har ingen interesse av bygningene på fyret. Hvis en finner noen som er villig til å overta fyret og gjøre noe, så kan de eventuelt se på mulighetene for å bidra i et spleiselag, sier Myhre til avisen. I motsatt fall vil fyrstasjonen som fyller 100 år neste år, bli jevnet med jorda.

– Kommunen vil bidra til å finne noen som er villige til å gjøre noe med fyret, og så får vi eventuelt avklare kommunens rolle videre, f.eks. som en støttespiller og tilrettelegger, som for de andre fyrene i Vågsøy, sier han.

Geir Skaret, leder for havne- og farvannsavdelingen i Kystverket Vest, har nettopp vært på befaring på fyret.

– Jeg tror det fortsatt er håp for fyret, hvis det er noen i lokalmiljøet som vil ta fatt. Kystverket vil i så fall kunne være med på et spleiselag. Det er en fantastisk utsiktpost, og kunne ha fungert som samlingslokale for lag og foreninger eller lignende.

Fyret ble bygd i 1914, og linseapparatet fra Lille Torungen fyr ble første lyskilden på Hendanes. Våren 1945 ble imidlertid fyret bombet av allierte fly, og lyktehuset totalskadet. Det ble da satt inn en midlertidig aga-lanterne de to neste årene. I 1947 kom så dagens linseappareatet i fyret; et 3. ordens fastapparat.

Hendanes fyr ble avbemannet og automatisert i 1952, og Kystverket, som eier fyret, har i denne perioden ikke gjort annet enn forebyggende tiltak på fyrstasjonen. Selve fyrboligen og uthuset er tydelig preget av forfallet, mens naustet som også tilhører fyreiendommen, er i rimelig bra stand.

Hendanes fyr trenger med andre ord omfattende oppussing, og rekkverket og den vakre, steinlagte stien opp til fyret trenger også en hjelpende hånd. Fyret ligger 650 meter fra nærmeste bilvei.

– Nå må de som bor i området hive seg rundt, oppfordrer Kystverket.

Heidi Eikremsvik

Hendanes fyr2 M

Det er bratt opp mot fyret, og utrolig at det har vokst opp barn på denne fyrstasjonen. Foto: Kystverket

Hendanes fyr M

Bilde tatt av Kystverket på vei opp til fyret i mai 2013.

008H6240 copy

Rekkverket og stien trenger vedlikehold, men det er ikke uoverkommelig. Foto: Thomas Bickhardt/2006 (Klikk for større bilder)

008H6175 copy

Fyrlykten ble ødelagt av allierte bombefly under 2. verdenskrig. Utsikten er fantastisk fra det unike fyret. Foto: Thomas Bickhardt