aissat 1
Den nye satellitten som nå er sendt opp i verdensrommet for å overvåke skipstrafikken er også et viktig hjelpemiddel i søk og redningsaksjoner, og i kampen for å bekjempe miljøkriminalitet. Dette er den første satellitten; AISSat-1, skutt opp i 2010.
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

 

Etter fire år med suksess for den norske AISSat-1, ble tvillingen skutt opp tirsdag 8. juli. Norsk skipsovervåking er med det blitt enda bedre, melder Kystverket på sine nettsider.

– Med to satellitter i bane er vi sikret kontinuerlig overvåking og trygging av skipstrafikken i våre farvann, sier administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter.

– Skipsovervåkningen av havområdene er nå styrket og sjansen for at vi skal miste overvåkningsevnen er redusert. Vi har rett og slett redusert sårbarheten.

AISSat-1 var et forsøksprosjekt som har levert langt over forventning. Nå har vi enda bedre evne til å overvåke, og vi blir enda mer pålitelige i vår distribusjon av data og informasjon til mange offentlige brukere, sier sjøsikkerhetsdirektør Arve Dimmen i Kystverket.    

AISSat-2 ble skutt opp med en russisk Sojus-rakett fra Bajkonourbasen i Kasakhstan. AISSat-2 er en kopi av den første satellitten og har samme arbeidsoppgaver. Den måler 20 x 20 x 20 cm og vekten er seks kilo, melder Kystverket.