NRK og Sommerskuta Statsraad Lehmkuhl passerer Færder fyr. Foto: Rita Sundseth Eriksen.

I sommer har vi sett mange flotte fyr under Statsraad Lehmkuhls ferd fra Nordkapp og sørover. I går var NRKs programleder Emil Gukild på Færder fyrstasjon.

– Vi hadde avtalt offisiell flagghilsen med Sommerskuta, og redaksjonen valgte å sende programleder Emil Gukild i land, forteller Rita Sundseth Eriksen i Færder Fyrs Venner.
– Det var en flott mulighet til å vise frem fyrstasjonen og fortelle om venneforeningens arbeid. Etter intervjuet måtte jeg løpe og fire flagget og foreta den offisielle hilsenen mellom land og vann. Senere på dagen var SS Sørlandet i nærheten, og de var villige til å endre kursen litt, slik at vi kunne hilse også dem med flagget. En tremastet bark og så en fullrigger på én dag er ikke verst! Bare Christian Radich manglet, avslutter Eriksen.

Rita Sundseth Eriksen og NRKs programleder Emil Gukild. Foto: Live Myhre Tandberg.

Et skip som fører flagg, er forpliktet til å hilse når det passerer en festning, et orlogsskip eller et kongeskip, men man kan også hilse andre for å vise dem honnør. Flagget fires langsomt ned, men ikke lenger enn at det fortsatt svaier fritt. Så heises flagget til topps igjen når hilsenen har blitt besvart.

Se NRKs innslag med Rita Sundseth Eriksen på Færder fyr

Tidligere fyrinnslag i sendingene fra Sommerskuta: