Promobilde Gjesdal Mari Rettedal Westlake
Med fokus på Gjesdals kvinner og menn har Rogalandskommunen hanket inn førsteprisen i år.
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

I forbindelse med Kulturminnedagene gikk styret i Norges kulturvernforbund enstemmig inn for å tildele årets pris til arrangementet i Gjesdal. Dagene gikk av stabelen 8. – 15. september.

Kulturkontoret i Gjesdal og Gjesdal Historie- og Ættesogelag har gått sammen om å lage arrangementet Historiens stemmer fra Gjesdal.

Kulturminnedagsprisen gikk til denne kommunen fordi de lager et arrangement som er et flott svar på årets tema og har et sterkt lokalt tilsnitt, skriver Norges kulturvernforbund på sine nettsider.

I følge programmet får publikum bli med på «et spennende dykk inn til Gjesdalhistoriens kvinner og menn. Noen har gått inn i historiebøkene som etablerte personligheter, andre hvisker stille bak nette blondegardiner, nynner mellom kirkebenkene og suser opp igjennom kronglete stier over de grønnkledde fjell.

Kulturminnedagsprisen er på 20.000 kr. I tillegg vil det deles ut åtte priser til de aktivitetene med best oppfølging på lokalhistoriewiki.no. I år ble over 100 arrangement vurdert til Kulturminnedagsprisen.

 

Årets Kulturminnedager har hatt som tema Historiens kvinner og menn – deltakelse, fellesskap og handling og er tilknyttet til Stemmerettsjubileet. En har derfor hatt et spesielt fokus på kvinner tilknyttet kommunen som på ulike måter har utmerket seg.
 

Formålet med kulturminnedagen er å bidra til å skape forståelse og interesse for kulturminner og kulturmiljøer.

 

I september hvert år markeres også de europeiske kulturminnedagene som en av de mest omfattende kulturelle begivenheter over hele Europa. Kulturminner og kulturarv vises fram for millioner av mennesker i mer enn 50 land, ifølge Norsk kulturvernforbund.

Heidi Eikremsvik