Koret Havfruene underholdt de mange fremmøtte på Tvistein Fyr. Foto: Charlotte Nalum

Det ble en storstilt feiring av 25 årsjubileet til Norsk Fyrhistorisk Forening i Stavern i helgen. Foruten de mange arrangementene i byen ble jubileet markert i tre dager til ende på Stavern Kystkultursenter og fyrene Svenner, Stavernsodden og Tvistein.

Jeg er dypt rørt over oppslutningen våre mange arrangementer fikk, og ikke minst det arbeidet som ble lagt ned av de mange frivillige her i Stavern og ute på hvert av fyrene. Det var lagt opp til et variert program for å fremme fyrsaken, sier leder Henriette Marie Skjæveland.

Svenner
Jubileet ble innledet med en stor visekonsert på Svenner fyr med visesanger Louis Jacoby og superbassist Terje Støldal. I halvannen time sang de kjente og kjære viser, mens folk satt ved strandkanten, på svaberg og i båtene sine i fyrhavna på Svenner fyr.  Dette ble den magiske starten på jubileet vi drømte om, forteller Skjæveland.

Offisiell åpning
Den offisielle delen av jubileet fant sted lørdag formiddag inne på det historiske Fredriksvern Verft der det offisielle Norge var godt representert med statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen i Nærings- og fiskeridepartementet, Larviks varaordfører Rune Høiseth og statsforvalter Per Arne Olsen i Vestfold og Telemark. I tillegg var en rekke stortingspolitikere og andre offentlige personer til stede.

Forfatter Jørn Lier Horst ledet det hele som konferansier. Høiseth ønsket samtlige fremmøte velkommen til Stavern og Larvik, og han understreket viktigheten av kystkultur og fyrene spesielt i sin åpningstale. Styreleder Skjæveland talte på vegne av jubilanten, mens statssekretæren hilste fra statsråd Bjørnar Selnes Skjæran. Det var også taler fra Kystverkets Guttorm Tomren, Norges Rederiforbunds Christine Korme og Kulturvernforbundets leder, tidligere riksantikvar, Jørn Holme. De kulturelle innslagene sto Richard Burgess, Bernt-Erik Spinnangr og Henriette Marie Skjæveland for.

Folk har stilt opp, og det er jeg glad for. Fyrfolk over alt og mange som gjerne vil bli bedre kjent med det vi står og arbeider for hver eneste dag. Vi synes det var hyggelig og flott å kunne samle fyrfolk som har vært en del av foreningen de 25 første årene, men vi savnet selvfølgelig noen viktige personer som ikke hadde anledning, fortsetter Skjæveland.

Statsforvalter Per Arne Olsen, t.v., Styreleder Henriette M. Skjæveland og leder i Kulturvernforbundet Jørn Holme. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik
Statsforvalter Per Arne Olsen, t.v., Styreleder Henriette M. Skjæveland og leder i Kulturvernforbundet Jørn Holme.
Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik

Foredrag og utstillinger
Etter det offisielle programmet var det lagt opp med interessante foredrag ved Simen Lunøe Pihl, Andre Schau, Per Arvid Aasen og Eli Ellingsve. Ved Dampskipsbrygga lå Kongebåten «Stjernen» som Hans Majestet Kongen hadde gitt tilsagn til og Kystverkmuseas «Gamle Oksøy». De gamle skurene i leiren holdt åpent og Postens representanter solgte en egen konvolutt med stempel laget spesielt for Norsk Fyrhistorisk Forenings jubileum. I Stavern kystkultursenter var det utstillinger relatert til fyr og fyrsaken. Blant annet stilte keramiker og illustratør Aimee Catherine Morris ut collage-serien «The Lighthouses of Norway».

Styremedlem i NFHF André Schau holdt et interessant foredrag om historien til fyrene i området. På første rad t.v. sitter Sonja Langseth som vokste opp på Svenner fyr. Foto: Marianne Johnsen

Ute på Stavernsodden fyr og Tvistein fyr var det åpen dag der folk kunne komme å ta fyrene nærmere i øyesyn. Vi er overveldet over alle som kom ut til Tvistein fyr, forteller en fornøyd Terje Nalum, leder av drivergruppen på Tvistein.

Kveldskonserter
Det ble to flotte konserter på Galeiscenen lørdag kveld med «Skagerrakkerne» og «Myrull». «Myrull»-konserten var virkelig et høydepunkt. Det var fantastisk å sitte og lytte til norsk musikk og se hele Stavern havn komme inn i konsertlokalet da skurdørene fra Galeiscenen ut mot Citadellet og sjøen ble åpnet, sier nestleder Sven Gjeruldsen.

Gudstjeneste
Jubileumsmarkeringen ble avsluttet med at sogneprest Kjell Markset inviterte til Fyrhistorisk gudstjeneste i vakre Frederiksvern kirke fra 1756, søndag formiddag. Norsk Fyrhistorisk Forening bidro til programmet under gudstjenesten med Ola Bremnes kjente sang «Har du fyr» fremført av Henriette Marie Skjæveland og Bernt-Erik Spinnangr. Sistnevnte bidro også med salmesang under nattverden, mens Sven Gjeruldsen bisto under tekstlesningen.

Bernt-Erik Spinnangr, leder i venneforeningen til Søndre Katland fyr, og styreleder Henriette M. Skjæveland sang under gudstjenesten i Fredriksvern kirke. Foto: Skibsaksjeselskapet Hesvik

Det har vært en fantastisk helg der vi har fått satt søkelys på det arbeidet som legges ned over hele landet for å ta vare på fyrene våre. Dugnadsinnsatsen som legges ned er med på å hindre privatisering eller rivning, og den bidrar ikke minst til ny bruk av fyrene, sier Gjeruldsen.