Tvistein fyr er stengt for flere bookinger denne sesongen. Fyret er klargjort for å ta i mot nye gjester til våren. Foto: Tvisteins Venner

Flere av venneforeningene og drivergruppene ved en rekke besøksfyr har hatt hektiske dugnadsuker med å stenge ned fyrene for vintersesongen.

Vi har vinterstengt i den forstand at det ikke blir flere bookinger eller felles arrangementer på fyret, forteller Terje Nalum på Tvistein fyr. Han forteller at dugnadene starter opp igjen til våren når vi kommer ut av vinterdvalen.

I løpet av noen hektiske dager fikk dugnadsgjengen på Tvistein vasket og gjort rent, luftet sengetøy og tatt med til land for vask, etterfylt med manglende forbruksvarer, ryddet i detaljer som må byttes hvert år, malt litt vegger ute, spylt plattinger og møbler, vasket griller og vedovner, samt fikset småelektriske detaljer.

Tvistein fyr er stengt for flere bookinger denne sesongen. Fyret er klargjort for å ta i mot nye gjester til våren. Foto: Tvisteins Venner

Krana har fått fjernet vinsjen og blitt smurt opp. Alle låser og hengsler er smurt, brannslukningsmidler, apparater og rømningsveier er sjekket. Siste malingrester er tatt til land samt gassflasker. Flaggstanga er også lagt ned for å spare den for eventuelle vinterstormer, sisternen er koblet fra og generator har fått litt ny diesel i tanken. Nå står det bare ta opp Tvistein-båten og legge den inn for vinteren, samt klargjøre den for neste sesong, forteller Nalum.

Stengt vannet

Litt lenger sør, på Songvaar fyr har også venneforeningen arbeidet med på stenge fyret ned før vinteren setter inn. Songvaar-båten er tatt opp av vannet for vårpuss og montering av ny motor. Vannet er stengt ned i to av byggene. Gardiner og sengetøy tatt med på land, og dyner og mye utstyr er pakket ned for vinteren. Stillaset ble demontert og pakket bort og vindskiplater montert på fjøset, forteller Geir Smebøle, daglig leder i Songvaar fyrs venner.

Tåken siger inn fra havet ved Songvaar fyr. Foto: Sognvaar fyrs venner

Selv om fyrene er vinterstengt så er både Terje Nalum og Geir Smebøle i full gang med å forberede neste års sesong med nye bookinger og fyrbesøk.