P1070681
Norges fjerde høyeste fyrtårn er 40 meter høyt og står ved Andenes. Foto: Kristine Moltu
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

P1070694

Utsikten er verdt en tur opp i tårnet. (Foto: Kristine Moltu)

Andenes fyr er nå åpent for publikum med ny utstilling.

Tekst: Kristine Moltu

Fyret på Andenes er et kjent landemerke og alle turistene som besøker stedet tar bilder av det høyreiste og staselige fyrtårnet. I sommer har det også vært mulig å ta seg en tur opp i tårnet, som ble reist allerede i 1859.

Kystverkmuseas avdeling i Museum Nord har tilrettelagt formidling i tårnet. Her er det informasjonsutstillinger om fyrhistorie og lysteknologi, og publikum kan også oppleve det populære bildespillet «Glimt frå fyr». Selvfølgelig er det også anledning til å se lyktehuset hvor den originale linsa av 2. orden fremdeles gjør jobben sin. De som tør kan dessuten ta en luftig tur ut på galleriet 40 meter over havet, hvor utsikten er fantastisk!

Utstillinga i fyrtårnet er første trinn i en stor satsning på formidling av Kystverkets historie på Andenes. Museum Nord planlegger en større museumsutstilling, som også skal ta for seg havnas historie. Havna på Andenes er omfavnet av flere store moloer, som til sammen blir Nord-Europas lengste. Den første moloen ble påbegynt i 1895 og var et stort arbeid som krevde det ypperste av ingeniørkunnskap i sin tid. Det tok nesten ti år å ferdigstille den. Men Andenes er fortsatt aktuell som fiskerihavn og staten skal i de kommende årene ruste opp havna for flere hundre millioner kroner. Gjennom den nye utstillinga ønsker Kystverkmusea også å synliggjøre hvordan Kystverket arbeider i dag for fiskeriene i fremtiden.

Kystverkmusea – Museum Nord skal arbeide videre med utstillingsplanene, og håper å kunne åpne den nye utstillinga om fyret og havna på Andenes til neste år.

 

Kristine Moltu er konservator for Kystverkmusea Museum Nord Vågan

HER kan du lese mer om Andenes fyrstasjon.