Fyrlesertips – Ann Rosman
Fyrentusiaster er som mange andre nordmenn glad i å lese krim i ferietiden – ikke minst når været ikke er det aller beste.
-En rekke forfattere har lagt sine krimplott til fyr eller til omgivelsene rundt fyret. Svenske Ann Rosman debuterte med den gode og spennende kriminalromanen «Fyrmesterens datter», sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Rosman debuterte i 2009 ned denne romanen der handlingen er lagt til det sagnomsuste fyret Pater Noster på den svenske vestkysten. -Under restaureringen av fyret på Hamnskjær utenfor Marstrand finner man levningen av det dødt menneske innemurt i potetkjelleren. Politiet blir tilkalt og står uten spor. En ulidelig spennende bok som absolutt kan anbefales, sier Skjæveland.
Serie
«Fyrmesterens datter» er den første i en serie kriminalromaner med politietterforsker Karin Adler. Forfatteren har lagt handlingene i sine bøker til Marstarnd-området, der hun bor. -Romanene bærer preg av Ann Rosmans store sans for sjøsprøyt, kystkultur og visesangeren Evert Taube. Rosmans bøker er oversatt til norsk og finnes som pocket i bokhandelen eller så finner man dem i antikvariater og bruktbutikker.
Fryktet havstrekning
Skjærgården utenfor Marstrand er et fryktet havområde og i 1868 ble fyret Pater Noster reist på karrige Hamnskjær. Der ute bodde folk på skjærets og havets vilkår i mer enn hundre år – før fyret ble automatisert. – Nå er det nye drivere av Pater Noster – som betyr Fader Vår. Navnet gir en tydelig indikasjon på hvor farlig farvannert er. De nye driverne har restaurert Fyrmesterboligen der det er mulig å overnatte. Fyret er svært karakteristisk og er tegnet av ingeniør Nils Gustaf von Heidenstam. I alt tegnet den svenske ingeniøren elleve fyr – som fikk kallenavnet «Heidenstammarene». Fyrene hans er utformet som åpne påletårn. Pater Noster er det største av de elleve og kalles derfor «Kongen av fyr», forteller Henriette Marie Skjæveland.