Fikk penger til båt
Nå blir det enklere for den frivillige dugnadsgjengen å komme seg ut til Geitungen fyr. Haugesund Turistforening som drifter fyret, har fått penger til ny arbeidsbåt fra Skuedesnes & Aakra Sparebank.
Hver annen uke i perioden mai til oktober, setter en gruppe frivillige på vegne av Haugesund Turistforening kursen ut mot Geitungen Fyr. Men å komme seg ut til fyret – det har ikke alltid vært like lett.
– Skudenes & Aakra Sparebank har vært delaktige i bryggen vi fikk bygget her ute for noen år tilbake. De er jo alltid på leit etter gode prosjekter som de kan gi støtte til, så da var tanken om de kanskje kunne ha mer støtte til oss, forteller styreleder Karl Andreas Knutsen i Haugesund Turistforening.
For å komme til Geitungen må man benytte seg av båt. Tidvis kan dette være krevende, da vestlandsværet stadig byr på både sterk vind og sjø. Mens turistene ankommer øya enten via eget fartøy eller ekstern båttransport, benytter Haugesund Turistforening seg av foreningens egen arbeidsbåt. Denne har Karl Andreas Knutsen ventet lenge på å få oppgradere.
– For vår del gikk det på sikkerheten. Det er ikke alle som er like båtkyndige og båten som vi hadde tidligere hadde en del feil og mangler. Da meldingen kom om at vi var bevilget de pengene som trengtes for å kjøpe ny båt, ble vi utrolig glade, forteller han.
Med ny brygge og en pålitelig båt på plass, har driften ute på Geitungen blitt betydelig mer effektiv. – Det er en skikkelig god arbeidsbåt med 50 hestekrefter. Nå reiser vi kjapt frem og tilbake dersom det skulle være noe, sier Knutsen.
– Gaven fra den lokale sparebanken viser at det lokale næringsliv ser hvilken dugnadsinnsats som blir lagt ned av frivillige. Det finnes en rekke støtteordninger som jeg vil oppfordre våre medlemmer til å søke om. Hvis man har gode prosjekter så er mulighetene store for at man kan få støtte, slik som dugnadsgjengen på Geitungen fikk fra sin lokale sparebank, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Neste år er det 100 år siden Geitungen fyr ble satt i drift. Siden 1994 har den tidligere fyrvokterboligen blitt omgjort til turisthytte, hvor det i dag leies ut åtte soverom til reisende. Til tross for at boligen har gjennomgått flere renoveringer i løpet av årene, er byggene vernet, og stilen og møblementet i boligen gjenspeiler i stor grad hvordan det så ut på den tiden fyrvokteren selv bodde i huset. Det samme gjelder de tilhørende naustene utenfor, som vanligvis blir benyttet av båtturister og bedrifter.
I en vellykket sesong har Geitungen Fyr gjerne opptil 400 besøkende, og for å holde hjulene i gang kreves det en del vedlikehold mellom turistbesøkene. – I pandemien sto bygningene nærmest og forfalt. Haugesund Turistforening var egentlig nære å gi opp her, men da saken kom opp i styret, fikk vi lov til å fortsette hvis jeg skaffet folk som kunne hjelpe til å drifte, sier Karl Andreas Knutsen.
For Karl Andreas Knutsen handler Geitungen-prosjektet om å bevare kulturminnet og samtidig kunne støtte den lokale næringen.
– Vi er avhengig av bistand utenfra, og er derfor veldig opptatt av at alle aktørene skal bidra slik at de eksterne leddene får sin del, slik som båttransporten vi benytter oss av, sier han.
I tillegg til støtte fra banken og andre sponsorer, bidrar også Kystverket og Karmøy Kommune med sin andel til bevaring av bygningene på øya. Utover det, hviler mye av ansvaret på Haugesund Turistforening.
– Å skaffe slike midler er ikke enkelt. At vi får penger fra gavefondet er kjempeflott og vi er veldig takknemlige for den raske responsen fra Skudenes & Aakra Sparebank. Det bidrar jo til at vi kan drive videre, avslutter Karl Andreas Knutsen.