Fyropplevelser midt i Oslos travle havn
– Velkommen til Dyna Fyr! I døra til den vakre fyrstasjonen mitt i Oslos travle havnebasseng møter daglig leder Julian Gretemeier sine gjester med et smil, når de stiger i land fra den verneverdige badebåten M/S «Sjøbad II».
Sjøreisen fra Honnørbryggen foran Oslo rådhus ut til Dyna fyr tar et kvarter.
– Sjøreisen med «Sjøbad II» setter stemningen for et besøk på Dyna fyr der det ligger midt i Oslos travle havnebasseng, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Gjestene blir fraktet til Dyna fyr med badebåten «Sjøbad II». Foto: Norsk Fyrforening
Dyna fyr eies av Oslo Havn KF og fyret er fortsatt operativt. Fyrstasjonen er leid ut og fyrstasjonen har i flere år vært en av Oslos mer eksotiske restauranter som har spesialisert seg på nydelige sjømatmenyer. Dyna fyr er tilsluttet kjeden «De historiske».
Kulinariske retter står på menyen til Dyna fyr. Foto: Norsk Fyrforening
– Det skal være litt ekstra å komme hit ut – så derfor legger vår kjøkkensjef Andreas Marstrander sin sjel i maten vi serverer, forteller Julian Gretemeier.
Dyna Fyrs menynavn er hentet fra historien: Fyrvokteren på Dyna Fyr hadde tilsyn med Kobbernaglen Lykt, som ligger mellom Dyna og Nakholmen, og Kavringen Fyr ved Hovedøya. Derav navnene på fyrets tre menyer.
Kjøkkensjef Andreas Marstrander i full sving med å tilberede dessert. Foto: Norsk Fyrforening
Utenfor fyrbygningen er det en uteterrasse – som i sin tid var boltreplass for fyrvoktenens barn og husdyr. – I dag er det vanskelig å se for seg at det var husdyrhold med gris, høner, hund og katt her ute. Hønene skal ha spankulert på hylla utenfor kjellervinduene. Det må ha vært et spesielt liv. Når isen la seg vinterstid måtte barna ha med seg planke under armen i tilfelle de skulle gå gjennom isen, sier Skjæveland.
Daglig leder Henriette Marie Skjæveland er fornøyd med at Oslo Havn tar vare på byens tre fyrstasjoner – som her på Dyna fyr. Foto: Norsk Fyrforening
Skipstrafikken går tett inn på fyrbygningen. Legger man måltidet på Dyna til lunsjtider og titter ut av vinduet – så kan man se Kiel-fergen som kommer rett imot. – Det er som om skipet skal komme rett gjennom veggen, forteller Henriette Marie Skjæveland videre.
Danskebåten passerer tett inn på Dyna fyr. Foto: Norsk Fyrforening
Skipstrafikk rett innpå stueveggen
Selv om skipstrafikken går ett utenfor stueveggen er det sjelden det går så galt som i 1955. Da var frakteskipet M/S «Sunny Queen» uheldig og grunnstøtte med terrassen på fyrstasjonen. Det blir sagt at fyrvokteren kunne stikke handa ut av vinduet og ta på skipsskroget.
Det er en hyggelig atmosfære på Dyna fyr. Foto: Norsk Fyrforening
Dyna fyr ble opprettet etter ønske fra sjøfarende som mente vestre led inn til Oslo Havn var farefullt. Havnevesenet etterkom ønsket og besluttet at det skulle etableres et havnefyr på skjæret Dyna.
Dyneformet
Skjæret skal ha hatt en jevn og slett overflate, nesten som en dyne, derav navnet – Dyna. Fyret sto ferdig i 1874 og senere i år legges det opp til markeringer i anledning 150 års jubileet.
Dyna fyr markerer i år at fyret i 150 år har vist trygg led inn til Oslo Havn. Foto: Anders Beer Wilse, Norsk Folkemuseums arkiv
Badebåter
M/S «Sjøbad II» er den siste bevarte badebåten i hovedstaden. For vel 100 år siden hadde daværende Kristiania kommune en stor flåte med badebåter eller «baljer» som de ble kalt på folkemunne. takt med økende besøk og entusiasme på friluftsbadet, begynte de to første Sjøbadfergene å bli altfor små. Passasjerbåtene ble derfor lagt ut samlet for salg i 1923, og salgssummen ble brukt på et nytt større fartøy – som fikk navnet «Sjøbad II». Nå er det sendt søknad om fredning av det 101 år gamle fartøyet til Riksantikvaren.
– Det er viktig å ta vare på kystkulturminner som Dyna fyrstasjon og M/S «Sjøbad II», sier Norsk Fyrforenings daglige leder.
Kjøkkensjef Andreas Marstrander, daglig leder Julian Gretemeier og servitør Julia Olsson er dagens «fyrbetjening» på Dyna Fyr. Foto: Norsk Fyrforening