«Folkevandring» til Andenes fyr
Aldi før så har så mange tusen funnet veien til Andenes fyr og Andøymuseet som i juni og juli. Folk fra hele verden har nærmest stått i kø for å komme opp i det majestetiske fyrtårnet midt byen.
– Veksten så langt i sommer har vært helt eventyrlig. Mer enn 10 000 mennesker fra hele verden har så langt besøkt oss. Vi er der vi skal være, 20 prosent vekst er det vi har siktet etter – så det er gledelig å treffe så godt. Faktisk er vi nær en vekst på 21 prosent, forteller en entusiastisk fyrforvalter Jitse Buitink ved Andenes fyr.
Andenes fyr er nærmest plassert midt i Andenes sentrum. Foto: Norsk Fyrforening
Andenes fyr er Andøymuseet største attraksjon. I tillegg så har museet en avdeling i Risøyhamn. Museet på Andøya inngår i Museum Nord som igjen inngår som del av Kystverkmusea.
Andøymuseet klatrer fortsatt på besøksstatistikken for museene, før sommeren er omme har 10 000 mennesker fra hele verden besøkt museet. I juli økte besøket med 20%, et tall Jitse Buitink liker godt.
Berg og dalbane
– Det er rett og slett imponerende å høre hvor mange som har lagt turen til Andenes fyr i sommer. Dette viser at folk fra Norge og andre land er opptatt av historien bak våre fyr – kystkulturminnene – langs hele Riksvei 1. De gode besøkstallene gjør seg ikke selv, men skyldes et systematisk samarbeid mellom museet og de frivillige over lang tid, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Vinteren og våren har vært en berg-og-dal-bane for det lille museet ytterst på nordspissen av Nordland. Etter et meget lovende første kvartal med rekordtall gikk det mot en tung vår. Besøket uteble og fyrforvalter Buitink selv var fraværende i lange perioder som følge av en skade.
Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland, er imponert over besøksveksten som fyrforvalter Jitse Buitink har hatt ved Andenes fyr i sommer. Foto: Norsk Fyrforening
– Men så kom juni og trakk oss tilbake til tallene fra 2023 og litt over. Vi mistet samtidig finansieringen for turistinformasjonen og måtte avvikle denne. Det var nå nødvendig å fremskynde andre planer for å berge målene for sommeren. 10 000 mennesker høres ikke mye ut, men for oss er det nær en tidobling på fem år, sier Jitse Buitink. Foruten å være fyrforvalter ved Andenes fyr så er han bestyrer av Andøymuseet.
Søppelminigolf
Det ble gjort en del endringer på Andenes som ga et umiddelbart resultat, og det ble åpnet ny utstilling og butikk på Bygdetunet i Risøyhamn 6.juli.
Andenesmuseet og Andenes fyr går nye veier for et bærekraftig samfunn. I sommer lanserte de et tilbud med minigolf laget av avfall og søppel til alle som ville besøke fyrstasjonen. Foto: Jitse Buitink, Andenes Fyr/Museum Nord
En av attraksjonene er MiniGolf laget av søppel, et prosjekt i samarbeid med RenoVest og bygd av ukrainske flyktninger. Hver bane er knyttet til en del av Andøys historie.
Markus Skårnes ved Andøymuseet sier seg også fornøyd med tallene så langt.
Fleksible
– Vi fører statistikk fortløpende, noe som gjør at vi kan justere investeringer som åpningstider, arbeidsstokk og varelager. Budsjettene våre er verktøy vi begynner å bli rimelig nøyaktige på, og det er mye takket være nøyaktig datainnsamling gjennom de siste årene.
Så hva er målet for fremtiden?
-Vi har en jobb å gjøre fortsatt, både med skuldersesongene på Andenes, men særlig Risøyhamn. Vi håper kommunen og reiselivsselskapene vil bidra til å gjøre denne vakre perlen, som også har hurtigruteanløp, til en bærekraftig destinasjon. Jeg minner om at det inngår som del av vår samfunnskontrakt å dele Andøys rikholdige historie med flest mulig mennesker, ikke minst med innbyggere i alle aldere. Lokalhistorie er viktig for vår egen identitet og tilknytting, avslutter fyrforvalter Buitink.
Nordlys kombinert med fyrbesøk er en turistmagnet. Andenes fyr opplever en kraftig økning i antall turister som vil komme seg opp i det 40 meter høye støpejernstårnet. Fyret ble tent for første gang i 1859. Foto: Norsk Fyrforening