Hestskjæret Venners Paul Kåre Aandahl er strålende fornøyd med at Kystverket har lagt landstrøm til Hestskjær fyr. Foto: Jan Magne Sørvik

Endelig kunne de frivillige fra Hestskjærets Venner setter kontakten i støpselet på fyret. Kystverket har den siste tiden jobbet med å legge landstrøm fra Averøy og ut til Hestskjær fyr.

– Vi er begeistret over måten Kystverket har lagt til rette for at venneforeningen kan bruke strøm på fyret. Kystverkets folk har gjort en fantastisk jobb, sier styreleder Marianne Johnsen i Hestskjærets Venner.

Hun forteller at kabelen som fører strøm fra land ut til fyret er  på 4,2 kilometer. Arbeidet startet i våres og i dag kunne vi konstatere at landstrøm er på plass.  Ved siden av Kystverkets folk, så vil jeg berømme beboerne på Honningsøya som har måttet tåle mye graving og støy, legger Johnsen til.

Sikker strømleveranse via landkabel vil gjøre arbeidet til de frivillige på Hestskjær fyr enklere. Foto: Jan Magne Sørvik

Tidligere så var venneforeningen avhengig av strøm fra aggregatet til Kystverket på fyret.  – Vi fikk strøm fra aggregatet til Kystverket, som ikke alltid fungerte, men Kystverkets elektrikere var alltid lett å få tak i, så de fjernstartet det, og vipps så fikk vi strøm. De følger med fyret fra Ålesund, om alt er ok for sikker drift, legger hun til.

Enklere

Fast og regelmessig strømleveranse via landkabel vil gjøre de frivilliges arbeid på Hestskjæret enklere. – Dette har vært en stor kostnad for Kystverket som vi er svært takknemlige for. Etter hvert blir det satt på avfuktere for å tørke ut fyrene etter mye fuktskader de siste året. Stor sjøgang over fyret i vintersesongen med vanninntrenging har gjort sitt til ekstra fukt. Vi ser fram til å videreføre arbeidet vi har startet på med strøm i fyret. Alt blir lettere og enklere med bruk av alt verktøy vi bruker, avslutter Marianne Johnsen.