Fiskeværet Nesvåg har sitt eget fyrtårn. Mitt inne mellom historiske sjøhus finner man en kopi av «Alnes fyr».

– Vi måtte ha et eget fyrtårn på museet, forteller mannen bak Nesvåg Sjø- og motormuseum, Johnny Nesvåg. Gjennom en årrekke har han bygget opp museet med kystkulturelle gjenstander og båtmotorer.  –  Vi har en stor samling motorer  her,  med mange navn og forskjellige modeller.   Det har vært minst 250 forskjellige norske produsenter og jeg håper vi en dag skal få tak i en motor fra alle disse, forteller Nesvåg.

Johnny Nesvåg har bygget opp et maritimt museum i Nesvåg. Foto: Norsk Fyrforening

Foruten den enorme maritime samlingen av motorer og gjenstander, så er den gamle reketråleren  M/S «Sjødis» et av museets store trekkplaster. Et veteranskip Johnny Nesvåg reddet fra å bli kondemnert. – Skuta skal bevares mest mulig som den var originalt. Nå bruker vi skuta til festivaler, fisking og guidede turer.

Nesvåg sjø- og motormuseum ligger ytterst i havgapet – der Nordsjøen møter sørvestlandet i Sokndal.

Fyrtårnet

– Det var spennende å få anledning til å komme inn i fyrtårnet på museet. Innholdet var alt annet enn jeg forventet meg. Det var som en godtepose, men egen butikk i annen etasje. Oppe i lyktehuset hadde man flott utsikt over hele fiskeværet og med fast lys lykta – en skipslanterne –  som på et ekte fyr, sier styreleder Sven Gj. Gjeruldsen i Norsk Fyrforening.

Fra lyktehuset på fyrtårnet har man god oversikt over fiskerihavnen. Foto: Norsk Fyrforening

Foruten fyrtårn, maritime og motorer så inneholder museet en egen deaktivert fyrlykt.

Nesvåg Sjø- og motormuseum har en stor samling med norsk produserte motorer – hvorav de fleste går. Foto: Norsk Fyrforening

I 1998 fikk Nesvåg Bygningsvernprisen for sitt arbeide med å restaurere «Fiskarheim» fra 1883. Huset er innredet slik det var for en fiskerfamilie med parafinlamper og vedkomfyr. – Det var som å komme tilbake til en annen tid, når man trår over dørterskelen, sier Sven Gj. Gjeruldsen.