Rehabiliteringsarbeidene på Slettnes fyr er i ferd med å bli ferdig. På bildet ser man den nye bølgebryteren som er bygget for å motstå stormene fra Barentshavet. Foto: Arnt Edmund Ofstad, Kystverket

Kystverket har i sommer og høst rehabilitert verdens nordligste fastlandsfyr for mange millioner kroner. Nå fremstår fyrstasjonen som ny – klar til å ta imot besøkende fra en hel verden.

– Vi ser frem til at rehabiliteringsarbeidene blir ferdig nå i høst, og vi ser frem til igjen kunne ta imot gjester på fyret, sier konstituert direktør Jan Erik Raanes ved Gamvik museum. Museet er ansvarlig for driften av fyrstasjonen.

Det er et omfattende arbeid som er blitt utført på Slettnes fyr. Foto: Jan Erik Raanes, Gamvik museum

Han er svært fornøyd med det arbeidet som Kystverket har gjort på fyrbygningene i løpet av de siste månedene. Raanes – som også er styremedlem i Norsk Fyrforening – er glad for at Kystverket har laget en ny bølgebryter – slik at naust og landing blir bedre beskyttet mot de kraftige stormene fra nord.

Senioringeniør Arnt Edmund Ofstad i Kystverket opplyser at arbeidene på Slettnes trolig er ferdig midt i oktober.

Den nye bølgebryteren på Slettnes. Foto: Jan Erik Raanes, Gamvik museum

Samtlige bygninger – bortsett fra selve fyrtårnet – har gjennomgått en forandring. Arbeidene er gjennomført i henhold til vedtak fra vernemyndighetene – ettersom Slettnes fyr er fredet.

Var slitt

– Kystverket har gjort en god jobb på Slettnes fyr, men det var på høy tid. Fyret har i lang tid forfalt. Dessverre er det alt for mange av våre fyrstasjoner som har et stort vedlikeholdsetterslep. Jeg håper at Kystverket som forvalter fyrene på vegne av Staten, bruker mer penger på å redusere det enorme vedlikeholdsetterslepet, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland er fornøyd med at Kystverket har brukt mange millioner kroner på rehabilitering av Slettnes fyr, men minner om at etterslepet på norske fyrstasjoner er enormt. På bildet betrakter Skjæveland Fresnel-linsa i toppen av Slettnes fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Når arbeidene på Slettnes er fullført skal det foreligge planer om rehabilitering av fyrstasjonene Kjølnes og Hellnes i Finnmark.

Slettnes fyr er verdens nordligste fastlandsfyr – nå i «ny» drakt. Foto: Jan Erik Raanes, Gamvik museum