Ørland kommune har sagt ja til bruksendring på Kjeungskjær fyrstasjon - så fra neste år blir det mulig å overnatte på fyrstasjonen. Foto: Norsk Fyrforening

Neste år er det fritt frem for Kjeungen kystlag å leie ut Kjeungskjær fyr til overnattingsgjester.  Ørland kommune har godkjent Kystverkets søknad om få omregulert fyrstasjonen til fritidsbolig/selvbetjent hytte.

Fyrstasjonen gjennomgikk en omfattende rehabilitering i 2021-22 og stor var overraskelsen da det ble lagt ned overnattingsforbud som følge av manglende brannsikringstiltak etter gjeldende regler.

I årene før rehabilitering drev Kjeungen kystlag med utleie til overnatting, men dette ble det satt en brå stopp for, da det fredede fyret var ferdig rehabilitert.

Kystverket måtte sette i gang et arbeid for å sikre rømningsveier fra det åttekantede fyret i tilfelle det skulle oppstå brann. Fyrstasjonen ble fredet av Riksantikvaren 15. desember 2000. Vernemyndighetene har godkjent enderingene som måtte til for å tillate fremtidig overnatting i fyret, og nå har Ørland kommune godkjent tiltakene som innebærer etablering av brannalarmanlegg, rømningsstige i fasade og installasjon av vanntåkeanlegg.

– Det er flott at kommunen har godkjent Kjeungskjær fyr som overnattingssted og jeg har merket meg at kommunen i sitt vedtak legger vekt på at bruken av Kjeungskjær fyr vil ivareta den viktige kulturformidlingen tilhørende kysten og kystleden – Riksvei 1 – blir gjort mer tilgjengelig for allmenheten, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Henriette Marie Skjæveland er glad for at Kjeungskjær fyr åpnes for allmenheten, men Norsk Fyrforenings daglige leder er usikker på om Kystverket har søkt om bruksendring for alle fyr med tilbud om fyrferie. Foto: Norsk Fyrforening

Hun berømmer Kystverket for å ha tatt tak i utfordringene da det viste seg at man ikke kunne leie ut fyrstasjonen, før sikringstiltak ble iverksatt. – Jeg håper også at Kystverket ar sørget for at alle våre overnattingsfyr har gyldig brukstillatelser. I fjor ble det plutselig lagt ned driftsforbud på Tvistein fyr fordi Kystverket i sin tid ikke hadde søkt om bruksendring fra kommunen. Heldigvis viste Larvik kommune den gnag smidighet, slik at bruksendring kom raskt på plass. Vi har spurt Kystverket flere ganger om bruksendringer er på plass ved de fyrene som våre medlemsforeninger driver, men har dessverre ikke fått klare svar, sier Skjæveland.

Fyrstasjonen ble bygget som familiefyr og tent første gang i 1880. I 1987 ble fyret automatisert og avbemannet.