Vanninntrengning på skifertaket utgjør en stor fare før ødeleggelser på Henningsvær fyrstasjon. Vernemyndighetene i Nordland og Norsk Kulturminnefond har derfor besluttet å bevilge penger slik at lekkasjen kan stanses.
– Vi er glad for støtten fra  fylkeskommunen og Kulturminnefondet, slik at vi kan få reparert skiftertaket og stanset vannlekkasjen på fyret, sier fyrforvalter Venke Hoff.

Det er et omfattende arbeid som må gjøres for å reparere skiftertaket på fyret i Henningsvær. Foto Dorota Milewicz, Henningsvær Fyr

Under en befaring i mai ble det avdekket lekkasjer flere steder i takrommet på fyrstasjonen. Konklusjonen var at skadene krever umiddelbar utbedring. Arbeidet med å stanse lekkasjene er omfattende.
Løse fuger mellom skiferheller må fjernes, reparasjon og bytte av betongfuger mellom skiferhelle, nødvendig bytte av mønekam,  kontroll av pipehatter og takgjennomføringer samt bytte av erstatnings-beslag til fordel for nye skiferheller.

Omfattende reparasjoner

På bakgrunn av de omfattende arbeidene som må utføres for å sette fyrstasjonen i stand, søkte fyrforvalter Hoff om støtte fra vernemyndighetene og Kulturminnefondet, og nylig fikk hun beskjed om at søknadene var innvilget. Pengene kommer blant annet fra Riksantikvarens tilskuddsordning for privateide fredede bygninger. En tilskuddsordning som skal bidra til å sikre og ivareta fredede kulturminner.
I alt så dekker tilskuddene store deler av kostnadene til takreparasjonen.

Vernemyndighetene i Nordland og Norsk Kulturminnefond har gitt tilskudd til å sette skifertaket på Henningsvær fyr i stand. Foto Dorota Milewicz, Henningsvær Fyr

Av brevet fra vernemyndighetene går det frem at fylkesråden i Nordland mener at det er viktig at fylkeskommunen støtter eieren med midler til å ta vare på Henningsvær fyrstasjon, som har høy grad av autentisitet i både interiør og eksteriør.

Unik historie

– Henningsvær fyrstasjon har en unik historie som en del av bygningsmiljøet i Henningsvær og er av nasjonal kulturhistorisk verdi, går det frem av vedtaket til fylkesråd  Arne Ivar Mikalsen.
Henningsvær fyrstasjon ble bygget i 1856 på sørspissen av Hellandsøya, den østligste av de to hovedøyene som Henningsvær ligger på. Fyrstasjon ble anlagt som bolighus og innredet for en fyrvokter og hans familie. Både i 1899 og 1915 ble fyrtårnet forhøyet for å gi bedre lys. Fyrlykta ble elektrifisert først i 1935. Samtidig ble fyrstasjonen nedlagt og avbemannet, og erstattet av et frittstående fyrtårn noen meter fra fyrstasjonen. Fyret er i dag eid av Venke Hoff.

Henningsvær fyr ble tent for første gang i 1856. Foto: Riksantikvaren

– Det flott at Riksantikvaren og Kulturminnefondet bidrar med støtte til Henningsvær fyr gjennom ordningen med tilskudd til fredede bygg i privat eie. Norsk Fyrforening arbeider for at det kommer på plass en tilsvarende ordning for statlig eide fyr som driftes av frivilligheten, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland er glad for at Henningsvær fyr har fått støtte til å reparere vannskadene på skiftertaket. Foto: Norsk Fyrforening