Norsk Fyrforening hedret minnet om "Ingeborg los" og redningsbragden hun utførte ved Varnes Fyrstasjon for 172 år siden. Foto: Henriette Marie Skjæveland

Norsk Fyrforening hedret tjenestejenta Ingeborg Osmundsdatter som for 172 år siden reddet et britisk handelsfartøy fra totalforlis i en forrykende orkan utenfor Varnes Fyrstasjon.

På vegne av Norsk Fyrforenig la daglig leder Henriette Marie Skjæveland med en rose ved treskoene til Ingeborg los på Varnes fyrstasjon. 

Været kan være lunefullt ved klippefyret på Varnes. Den 28. oktober 1852 var det orkan og et britisk handelsfartøy kom i nød. Alle ble reddet takket være snarrådighet fra fyrets tjenestejente Ingeborg Osmundsdatter. Foto: Henriette Marie Skjæveland

– Det er viktig å markere en dag som denne. Rosen er lagt ned til minne om den bragt Ingeborg gjorden denne oktober-dagen i 1852, men den er også til minne om de mange menn og kvinner på norske fyr som gjorde en heltemodig innsats for på redde liv fra skip som var i havsnød. Dessverre har denne delen av fyrhistorien kommet i bakgrunnen, og vi ser det som vår oppgave også å løfte frem disse historiene, sier en beveget Henriette Marie Skjæveland.

Tjenestejente

Ingeborg Osmundsdatter var ansatt som tjenestejente ved Varnes fyr vest på Lista . Opprinnelig så kom fra Sirdal da hun fikk jobb ved fyrstasjonen. 

Ingeborg Osmundsdatter fikk ingen heder i lokalsamfunnet etter redningsdåden av 29 mennesker. Arkivfoto/Norsk Fyrforening

På morgenkvisten 28. oktober 1852 var det et forrykende uvær utenfor klippefyret. Plutselig kom det et karftig smell innimellom de orkankastene.  Fyrvokteren som også var los, oppdaget det britiske skipet «Neptune» ute i de frådende brottsjøene.  Foruten å ha avfyrt nødkanon hadde kapteinen om bord heist losflagg. Skipet var i havsnød og sto i fare for å bli slått til fillebiter dersom det ikke fikk hjelp. 

Varnes fyr slik det var på Ingeborg los´ tid. Arkivfoto/Norsk Fyrforening

Fyrvokteren nektet å komme dampskipet «Neptune» til unnsetning da han mente det var for farlig å legge ut i det opprørte havet. 

– Det var da Ingeborg tok affære, og innstendig ba fyrvokterens sønn og svigersønn om å ro med henne ut til det nødstedte skipet. «Neptune» som på vei fra London til St. Petersburg skal ha hatt et mannskap på 21, og åtte passasjer om bord, En av passasjerene var Alfred Brownless’ kone Mary, gravid i syende måned, forteller Skjæveland.

Nektet

Ungguttene nektet først å etterkomme Ingeborgs bønn, men da skal den handlingskraftige tjenestejenta ha utbrutt: «Dere er ikke verd å gå i langbukser hvis dere ikke blir med ut»! Dette fikk de unge mennene til å snu og ro Ingeborg ut mot havaristen.

Litografi av «Neptune» i havsnød utenfor Varnes fyr – der Ingeborg Osmundsdatter satte livet til for å redde skip, mannskap og passasjerer. Faksimile fra boken «Ære og avmakt».

– Mens de holdt båten mot skutesiden i det forrykende uværet, ble Ingeborg heist ombord med en trosse som ble kastet ned til henne, en episode som ble gjengitt i «The Illustrated London News», sier Henriette Marie Skjæveland.

Ifølge London-avisen ble Ingeborg møtt med utropet «Grace Darling» da hun ble heist om bord. Grace bodde, som Ingeborg, på et fyr, og ble offentlig kjent heltinne da hun en høstdag i 1823 rodde gjennom stormen og reddet en gruppe skipbrudne på Englands østkyst. Hun ble rikelig belønnet, blant annet med penger og audiens hos dronning Victoria.

Fyret på klippen – Varnes bærer med seg dramatiske kystkulturhistorie. Foto: Norsk Fyrforening

Etter at Ingeborg og de to unge mennene ble heist om bord på «Neptun» kom skipet på rett kurs, og dampskipet «Neptun» la velberget til kai i Flekkefjord den 28. oktober 1852. 

Fikk sparken

I to dager ble engelskmennene liggende i den vesle sørlandsbyen. Det ble også Ingeborg Osmundsdatter som da tok seg av den gravide kapteinsfruen: «Så lenge de Engelske Ladys vare i Flekkefjord vilde de se den kjække pige om sig», står å lese i en reportasje i Morgenbladet i november 1852. 

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland la ned en rose på vegne av Norsk Fyrforening for å hedre «Ingeborg los´» minne. Foto: Norsk Fyrforening

Det kan ha beseglet Ingeborgs vanskjebne, for da «Neptune» den 30. oktober landsatte sin redningskvinne ved Varnes fyr, var hun ikke lenger velkommen. «Hun blev av sin Husbond øieblikkelig jaget paa Porten, som det hedte, fordi hun uden Tilladelse havde forladt sin Tjeneste», i følge Morgenbladet.

Det er satt opp en minneplakett på Varnes fyr for å hedre Ingeborg Osmundsdatter som fikk sparken for å ha reddet et skip i havsnød. Foto: Norsk Fyrforening

– Det utrolig å tenke på at fyrvokteren ga henne sparken etter at hun satt sitt eget liv på spill for å redde skip og mannskap, fortsetter Norsk Fyrforenings daglige leder.

Ingeborg måtte pakke sakene sine sammen og forlot Varnes i skam. Hun flyttet til Hidra og bosatte seg i Rasvåg. Der fikk hun tilnavnet «Ingeborg los» – noe som ikke var ment som en hedersbetegnelse. Både hun og hennes barn ble utsatt for stygge rykter,  hun ble mobbet og barna ble kalt «losunger». 

Tippoldebarnet til Ingeborgs søster, Arne Martin Larsen har skrevet boka om Ingeborg los – «Ære og avmakt».

Minnesmerker

Det er satt opp et minnesmerke ved Hidra kirke over Ingeborg Los – laget av Bård Breivik. Det er også mulig å besøke hennes hus som fortsatt står på Hidra. Cecilie Larsen skrev en vakker tekst som ble fremført ved avdukingen av minnesmerket.

– Ved Varnes fyr har man gjenskapt tjenestejentas tresko i bronse som et minnesmerke for å hedre hennes innsats, sier Henriette Marie Skjæveland.

En hilsen fra Norsk Fyrforening til minne om Ingeborg Osmundsdatter og den bragd hun utførte i 1852. Foto: Henriette Marie Skjæveland