Fiskeværet Bremstein ligger ute i havet vel to mil vest for Vega. Det var tidligere det største fiskeværet i Vega og har hatt bosetting fra 1600-tallet. I fiskerisesongen kom fiskere til været og bodde i rorbuene på Sørholmen og Nordholmen. Fiskerne hengte selv fisken på hjell, før storbrygga med fiskemottaket ble bygd i 1917. Det ble også dampet tran i trandamperiet. I 1908 begynte arbeidet med å få bedre havn. Arbeidet startet med å bygge to moloer som sto ferdige i 1921. Bosetningen derimot var slutt i 1923, men fisket fortsatte i været i over 40 år etter at det ble fraflyttet. Fremdeles er Bremstein en viktig plass for fiskere. Det fiskes etter storsei, torsk og breiflabb, og havna brukes som hvilehavn. At Bremstein så ble bygget i 1925, var derfor ikke primært av hensyn til fiskeriene, men som kystfyr for den havgående skipstrafikken. Særlig malmtrafikken til og fra Narvik var stor. Fiskeriene hadde for øvrig fått fyrlykter i dette området allerede i 1899 og 1909.
Bremstein fyr ble heller ikke plassert i selve øygruppen det har navnet etter, men i øygruppen Steinan, vel fire kilometer sørvestover. Der ble fyret plassert på toppen av den vesle Geiterøya. Det er en vanskelig plass. I gamle fyrlister sto denne tilrådingen om leia ved fyret: «NB. Bør ikke benyttes av fremmede.» At det også er en værhard plass, er lett å se på de renvaskede holmene i området, her skal du lete litt etter vegetasjon. Fyret ble da også konstruert for å takle tøffe værforhold. Det betød et skikkelig støpejernstårn, med et 2. ordens lys i lyktehuset på toppen. Lavere i tårnet ble det også satt inn et bifyr. Det var heller ikke snakk om at dette skulle være et familiefyr. Fyrbetjeningen talte tre mann, men de slapp å bli innlosjert i tårnet, men fikk oppført for seg et solid bolighus. I tillegg fikk fyrstasjonen et uthus. Et naust i betong, landing med kran og en skinnegang opp til naustet hørte også med.
Fyrstasjonen ble elektrifisert i 1961 med strøm fra dieselaggregater. Dermed ble uthuset bygget om og fungerte også som maskinhus. Bremstein fyr ble så automatisert og avfolket i 1980. Dessverre ble maskinhuset med dieseltanker og utstyr ødelagt av en brann i 1996. Istedenfor å erstatte dette bestemte Kystverket seg for å satse på vindkraft i form av en vindmølle. Det gikk stort sett bra, men etter at en ørn kolliderte med vindmølla i 2005, ble det en liten driftsstans! Kystverket bygde imidlertid om vindmølla for at ikke det skal skje flere ganger. Fyret og boligen står fortsatt og er i dag fredet. Kystverket samarbeider med en lokal gruppering, Nordland fylkeskommune, Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv og Vega kommune for å få istandsatt fyret. En egen Facebookgruppe med undertittelen: «Vi som ønsker at Bremstein fyrstasjon skal settes i stand slik den så ut i 1925», forteller om fremdriften.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.