Det er mye vind på Vågsøy, det kan du se i vindmølleparken nordvest på øya eller enda mer på Kråkenes fyr litt lenger nord. Der dynker ofte sjøsprøyten fyrlykta, selv om den står 45 meter over havflaten. Værobservasjonene derfra melder oftere om kuling enn på de fleste andre plasser, og det har forekommet vinder som har vært sterkere enn hva instrumentene kan måle, altså mer enn orkan!
Den ytre leia langs norskekysten går utenfor Vågsøy, så det var ikke unaturlig at det etter hvert dukket opp ønsker om å få markert den farlige kysten der med fyrlys.
Det skjedde i 1906. Da sto det ferdig en fyrbygning i tre med fyrlyset plassert på gavlveggen. Noe naust kom ikke i første omgang, til det var landingsforholdene for vanskelige. Først etter et par år ble det støpt et solid landkar med en kran på toppen i en liten bukt et stykke unna fyret. Fra landkaret ble det så anlagt en skinnebane til et naust. På 1930–tallet ble det bygd et ekstra bolighus på fyrstasjonen og en assistent ble ansatt.
Under den annen verdenskrig besatte tyskerne fyret og bygde vei frem. Etter Måløy-raidet bygde tyskerne nettopp noen av sine sterkeste festningsanlegg på norskekysten langs skipsleia ved Måløy. Fra 1942 startet tyskerne også utbygging av radaranlegg langs Norskekysten, og et av de første ble bygget ved Kråkenes fyr.
Dette medførte at fyret i mars 1945 ble bombet av allierte fly, og fyrvokterboligen ble ødelagt. I 1949 sto en ny fyrvokterbolig klar, denne gangen bygget i solid betong. Fyrtårnet på den ene veggen ble nå forhøyet. I 1961 fikk fyret elektrisk strøm fra det lokale kraftselskapet, og i 1991 ble det avbemannet. Siden 1994 har driftige folk leid fyret, pusset opp og satset på fyrturisme med tilbud som kafé, fotoutstillinger, massasje, meditasjon og overnatting. Når det gjelder det siste, har særlig den flotte brudesuiten som ble innredet i den gamle fyrvokterboligen vært populær. Her har nybakte ektepar kunnet få en spesiell start. Fra og med 2019 er Ytre Nordfjord Turlag leietagere på Kråkenes fyr, og deres mål er å drive stedet som en ubetjent turisthytte. Turlaget driver fra før også Skongenes fyr.
Etter at veien kom, er det lett å komme til fyret. Veien går fra Ytre Kvalheim og opp imot vel 400 høydemeter før den går utfor mot Kråkeneset og ut til fyret. Nesten på det høyeste punktet av veien er det for øvrig satt opp en rad med vindmøller. De er også verdt en avstikker.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.