Vernemyndighetene har sagt ja til at Kystverket får etablere vanntåkeanlegg og brannstige på Kjeungskjær fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Vernemyndigheten i Trøndelag har gitt Kystverket grønt lys for å etablere brannsikkerhets tiltak på Kjeungskjær fyrstasjon. Etter Kystverkets rehabilitering av fyrstasjonen ble det lagt ned forbud mot overnattingsgjester på grunn av manglende brannsikring.

– Vern gjennom bruk er den beste måten å ta vare på våre kystkulturminner. Det er gledelig å se at dette har vært et avgjørende poeng for vernemyndigheten når de nå har gitt dispensasjon fra fredningsbestemmelsene, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Vanntåkeanlegg

I februar søkte Kystverket om å få etablere brannstige og vanntåkeanlegg på den fredede fyrbygningen på Kjeungskjær. Fyrstasjonen ble rehabilitert i 2022 og 2023, men rehabiliteringen endte med at leietager Kjeungen Kystlag ikke fikk leie ut fyret til overnatting på grunn av manglende brannsikkerhet i fyrtårnet.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland berømmer vernemyndigheten i Trøndelag og Kystverket for å være løsningsorienterte i arbeidet med brannsikkerheten på Kjeungskjær fyrstasjon. Foto: Norsk Fyrforening

– Det var overraskende for mange at brannmyndighetene sa nei til overnatting etter rehabiliteringen, når det tross alt hadde vært tillatt før arbeidene ble satt i gang. I dag er det helt andre krav til sikkerhet – noe som rammer verneverdige bygninger som våre fyrstasjoner. Sikkerhet er viktig, men det er ikke alltid at dagens krav er mulig å tilfredsstille i gamle bygninger. Jeg vil berømme Kystverket for å ha vært løsningsorientert når det gjelder tiltakene de ønsker å gjøre på Kjeungskjær, og som sagt vernemyndigheten i Trøndelag fylkeskommune for å lytte til Kystverkets forslag. Nå håper jeg at Kystverket får gjennomført tiltakene, slik at det neste år igjen vil være mulig å bestille overnatting gjennom Kjeungen Kystlag i den karakteristiske åttekantede fyrstasjonen, sier Henriette Marie Skjæveland.

Kjeungskjær fyrstasjon ligger på Kjeungskjær i Ørland kommune. Fyrstasjonen ble bygget i 1880, automatisert og avbemannet i 1987, og fredet etter kulturminneloven i 2000.