Det var tre tårn på Lista fyrstasjon fra 1853 til 1873, så bildet er tatt i løpet av den perioden. Fotograf: Anders Beer Wilse. Fra Nasjonalbibliotekets billedsamling.

Det er mye historisk materiale på nettet. Søk deg frem til stoff om ditt lokale fyr! Her er noen tips om gode kilder.

Historikere gjør et viktig arbeid når de tråler gjennom arkiver og samlinger, men mye stoff er også lett tilgjengelig for ivrige amatører. Et fint sted å starte er NFHFs fyroversikt, der finner du alle norske fyrstasjoner. Prøv f.eks. å søke på navnet til en kystkommune, og se hvilke bemannede fyr som har vært der opp gjennom tidene. I fyroversikten kan du også lese om de tre tårnene på Lista fyrstasjon.

Nasjonalbiblioteket: nb.no

Det er mye interessant fyrstoff i Nasjonalbibliotekets enorme samlinger. Kanskje du vil slå opp i et av standardverkene om fyrene våre?

Bakerst i bind 2 finner du oversikt over alle fyrforvaltere, fyrvoktere og fyrmestere fra 1842 til 1986.

Samlingen av norske aviser er tilnærmet komplett helt tilbake til 1763. Store deler av den er tilgjengelig i fulltekst på nett. Les f.eks. om den bjeffende «tåkeluren» på Lille Presteskjær fyr i Dalane Tidende fra 28. juli 1937.

Lille Presteskjær fyr, foto fra perioden 1895 til 1910.
Lille Presteskjær fyr. Bildet er tatt mellom 1895 og 1910 og inngår i Nasjonalbibliotekets billedsamling. Fotograf: Marthinius Skøien.

I tillegg til skriftlige kilder av alle slag har Nasjonalbiblioteket en stor bildesamling, og du kan søke i over 300 000 bilder. Blant disse er det over 70 000 flyfotoer fra hele landet, som stammer fra Widerøe.

Flyfoto fra 1969 over Sula og Sula fyrstasjon.
Widerøe Flyveselskaps flyfoto fra Frøya kommune: Sula, Sula fyr og kai. Dato 22.06.1969.

Kuriosa og kulturhistorie

Digitalt museum er en felles portal med stoff fra oppimot 300 museer og samlinger. Her er det mange fotografier og beskrivelser av gjenstander og bygninger. Du kan finne svar på ting som hvor mange liter parafin gikk med til tåkesignalet ved Sletnes fyr i juni 1974!

kystreise.no formidles maritim kulturhistorie, og det er lagt inn artikler, bilder og infofilmer. Det er Kystverkmusea som driver tjenesten. Klikk deg frem på kartet, og finn temastoff, slik som denne filmsnutten om fyrene i Vestfjorden.

Fyrfolk

Hvis du vil finne ut hvem som har bodd på fyrstasjonene, kan du ta en titt på Arkivverkets tjeneste digitalarkivet.no. Legg inn navnet på et fyr i bostedssøket, og se hvem som bodde der under en bestemt folketelling. Hvem skulle trodd at hele tre husstander med totalt 26 personer var tilknyttet Lindesnes fyrstasjon i 1865? Deriblant gårdeier og fyrassistent Karl L. Abrahamsen, som var husfader for kona, hennes tre sønner, deres to felles barn og svigermoren. Bonusfamilie er ikke noe nytt fenomen!

Nora Haga Røeggen (18 år) fra Henda.

Et viktig supplement til de store portalene og samlingene er mindre hjemmesider og sosiale medier. Lokale fyrentusiaster er kunnskapsrike kilder, og de vet ofte mye om livet på fyrene. Mange svarer villig på henvendelser. Nora Haga Røeggen går siste år på Atlanten videregående skole i Kristiansund. Da hun skrev historieoppgave om fyrene på Averøy, fikk hun hjelp av Hestskjærets venner og Stavnesets venner.

Gå på jakt etter fyrhistorie du også!

Kildeliste

Hvor har du funnet interessant stoff om fyr? Del tips i Facebook-innlegget vårt!