En julidag på vårt vestligste fyr
Jeg fikk oppleve fyrhistorie og folkeliv på fantastiske Utvær helt ytterst i Sognefjorden.
Tekst: Tone Elise Brenna
Utvær fyrstasjon ligger i øykommunen Solund, og denne dagen skulle jeg dit på fyrsafari i regi av Fjordkysten. Båten har avreise fra Hardbakke, og så venter 45 minutter gjennom den fantastiske skjærgården i gamle Sogn og Fjordane. Den lokale guiden Hallstein Steinsund loser oss gjennom øylandskapet og den rike historien her ute.
Fyrøya Utvær
Den todelte øya har historie tilbake til vikingtiden. Den norske vikingkongen Harald Hardråde samlet nemlig skipsflåten sin i «Utvær skibsrede» før toktet gikk til England og det store slaget ved Stamford Bridge i 1066. Fra middelalderen og frem mot vår tid var Utvær viktig for fiskere og sjøfarende. I dag er det ingen fastboende på øya, men om sommeren er det et yrende liv, og alle husene fra det gamle fiskeværet er i bruk.
Fakta om fyrlyset
Da Utvær fyr ble tent 15. september 1900 hadde det en 1. ordens linse fra Barbier, Benard, et Turenne i Paris. Under et luftangrep fra et britisk fly mot slutten av andre verdenskrig ble lyktehuset skadeskutt og ødelagt. Arbeidet med gjenoppbygging på fyrstasjonen startet i 1948, og da lyktehuset var ferdigstilt, hadde tårnhøyden blitt tre meter lavere enn tidligere. Fyret fikk et 3. ordens lynblinkapparat, og lyshøyden er 45 meter over høyvann. Lyskarakteren er et hvitt lynblink hvert 30. sekund.
Frivillige som vertskap
Når vi kommer til fyrstasjonen, står ukens vertskap klar med kaffe og vafler i kafeen, samt butikk med suvenirer fra Utvær og Vener av Utværs egen kolleksjon. Det er venneforeningen som drifter fyrstasjonen, og siden oppstarten i 2010 har de i sommersesongen stilt fyrboligen til disposisjon for familier og vennegjenger fra hele landet. Her kan du bo på fyrstasjonen en uke om gangen, helt gratis, mot å være fyrvert og utføre enkelt vedlikehold. Dersom du ønsker en uke som vertskap, kan du ta kontakt på mail: post@utver.no.
Utvær fyrstasjon er vakker. De fleste av bygningene er restaurert og satt tilbake til original stand. Det er mer arbeid som gjenstår, men med engasjementet til venneforeningen går det riktig vei. Fyrtårnet, som for øvrig pryder dagens 50-lapp, ble sandblåst og nymalt i 2020. Det ruver majestetisk på toppen av det lille øysamfunnet.
På vei tilbake til båten ser vi små kunstverk som er laget av de som har vært vertskap tidligere i sommer. I paradis, som er den gamle kjøkkenhagen til fyrassistenten, bugner det av blomster. På returen over Straumsfjorden inn mot Hardbakke kan vi skimte Utvær i horisonten, og Hallstein har rikelig mer å fortelle.
Turen var en fantastisk opplevelse, i et fantastisk landskap. Utvær fyr – vi sees igjen!