Bli bedre kjent med hvordan livet var på Søndre Katland fyr under vannsportfestivalen i Farsund. Foto: Norsk Fyrforening

Det er i dag vanskelig å forestille seg hvordan det var å leve og bo på fyret på Søndre Katland- isolert fra resten av livet i Farsund, i Spind og på Lista.

– De var helt prisgitt vær og vind der ute. Selv om avstanden i luftlinje  til land var kort, var det ofte ikke mulig å komme til eller fra Søndre Katland med båt. Fyret er faktisk et av de mest utilgjengelige på Sørlandet.  I Loshavn og på Langøy vil folk få muligheten til å se og høre sønnen til den siste fyrvokteren på Søndre Katland selv fortelle om hvordan fyrlivet artet seg for en familie der ute i havgapet. Det er disse to stedene fyrfolket følte seg sterkest knyttet til, og derfor legger vi en historiekveld til nettopp disse stedene torsdag og fredag kveld denne uken. Arrangementet vil vare fra 17 til 19 omtrent, sier styremedlem i Venner av Søndre Katland Henriette Marie Skjæveland.

Styreleder Bernt Erik Spinnangr og resten av gjengen som står for arbeidet kommer for å fortelle hvilket arbeid som har blitt lagt ned og hva man har fokus på nå for tiden. I tillegg vil man ta med Katland – effekter slik at man kan sikre seg flotte fyr-ting og støtte det videre arbeidet.

Okkupasjon

Terje Skjoldal har laget filmen der Emil Tønnesen intervjues og forteller om det helt spesielle fyrlivet. Da filmen var ferdig produsert var ønsket å kunne vise den frem sammen med venneforeningen.  Emil vokste opp på Søndre Katland som sønn av den siste fyrvokteren – Emanuel Tønnesen. – Det er gripende og tankevekkende å høre Emil Tønnesen fortelle. En stor takk til de som fikk laget denne filmen med sannhetsvitne om hvordan det var å vokse opp på det lille skjæret der fyret ble reist for å gi sikker seilas inn til byen, fortsetter Henriette Marie Skjæveland. Dessverre gikk Emil bort for noen år tilbake.

Emil Tønnesen intervjues av Terje Skjoldal om hvordan det var å vokse opp på fyrstasjonen. Foto: Venner av Søndre Katland

Fyrbygningen er av solid betong, men det hendte stadig at sjøen likevel fant veien inn. Særlig om vinteren kunne sjøen skylle over hele skjæret. Sjøen gikk så høyt at selv i andre etasje kunne den slå inn gjennom vinduene. Sjøen slo også over fyret, sendte saltvann ned pipa og ellers fylte fyret med vann.

Tønnesen forteller også om hvordan han og familien opplevde at den 2. verdenskrig kom til Farsund-distriktet. Den tyske okkupasjonsmakten overtok stedet og familien Tønnesen måtte søke tilflukt på Langøy – der de fikk midlertidig bolig i nærheten av skolen. Da freden kom flyttet familien tilbake, men allerede sommeren 1948 ble fyrstasjonen automatisert og avbemannet.

Gris og poteter

Når man bor så avsidesliggende som på Søndre Katland var familiene som bodde der avhengig av egen matauk.

Selv om avstanden til fastlandet ikke var av de lengste, gjorde vær og vind likevel vanskelig å komme seg til og fra fyret på Søndre Katland. Foto: Venner av Søndre Katland

– Jeg tror det er få som vet at de hadde griser der ute, men det hadde de faktisk. Det var et eget hus for fyrgrisene. De satt også poteter og dyrket andre grønnsaker, men jorden måtte tas inn i fyret på vinterstid, slik at den ikke ble tatt av høst- og vinterstormene. Jeg tror også det er få som vet at inne på Langøy så var det frukttrær som kun Katland-familiene kunne høste. Dette og mye mer vil vi fortelle om under våre arrangementer i Loshavn og på Langøy, sier fyrentusiasten.

Skulle sprenges

Uten innsatsen fra Venner av Søndre Katland er det mye som tyder på at fyret ikke hadde eksistert i dag. Kystverket som forvalter eiendommen på vegne av Staten, hadde planer om å sprenge bygningsmassen bort, men gikk bort fra planene og besluttet at det skulle stå til forfall og la sjøen ta det. Uten innsatsen som ble startet av Erik Danielsen og Ogve Stangeland er det meget usikkert hvordan det ville gått med fyrbygningene. Heldigvis så klarte vi å stanse dette, og det har vi lyst til å få formidlet. Fyret er et viktig kystkulturminne som må tas vare på for fremtidige generasjoner. Tenk bare på hvor mange menneskeliv og fartøy som er blitt reddet takket være lyset fra Søndre Katland.

Fyrsafari

Under ukens vannsportfestival «VANNvittig Moro» inviterer venneforeningen alle til å bli med på «VANNvittig fyrsafari» torsdag og fredag 13-15 ut til Søndre Katland for at alle skal kunne få se det fra innsiden og føle hvordan det var å bo så isolert.

Venneforeningen har lagt ned betydelig dugnadsinnsats i arbeidet med å restaurere fyret. Foto: Venner av Søndre Katland

– Restaureringsarbeidet er i full gang, men langt fra fullført. Besøket gir deg et unikt innblikk i et unikt byggverk i en unik skjærgård. Festivalen ordner transport ut til fyret tur-retur torsdag og fredag.

Søndagsåpent

I tillegg så holdes Søndre Katland fyr åpent for besøk hver søndag i juli – så fremt været tillater det.  Kom gjerne innom – Vi har laget et slags vitenskapelig kunstinstallasjoner – en tidslinje av maritimt avfall! Det er like stas hver gang det svinger inn en båt med noen som har lyst å se og oppleve stedet.  Her forteller vi historier fra fyret og arbeidet vi gjør med å ta vare på kystkulturminnet. Det er også et perfekt sted for en piknik eller koble helt av i solveggen og høre på bølgeskvulpet.

Husk alltid – flagges det fra fyret så er det åpent og alle er velkommen innom!

Når flagget er oppe – så er det åpent fyr på Søndre Katland. Foto: Norsk Fyrforening