Flere hundre benyttet anledningen til å ta turen ut til Søndre Katland fyr i Spind under vannfestivalen i Farsund. Foto: Henriette Marie Skjæveland

Ønsket å få komme ut og ta Søndre Katland fyr nærmere i skue var så stort at arrangørene måtte gå ut og be om ekstrahjelp til båttransport.

Både torsdag og fredag ble det satt opp ekstraturer med skjærgårdstjenestens M/S Lista, men det var ikke tilstrekkelig for å dekke etterspørselen.

Fastboende og tilreisende var virkelig nysgjerrige på å komme ut for å se med egne øyne hvordan det var å bo og leve på det hvite fyret ytterst i havgapet ved innseilingen til Farsund.

Skjærgårdstjenesten sørget for transporten til og fra Søndre Katland fyr. Foto: Henriette Marie Skjæveland

Venner av Søndre Katland hadde tatt initiativ til å inngå som en del av programtilbudet under årets «VANNvittig moro»-festival i sørlandsbyen.

I samarbeid med Skjærgårdstjenesten bar det lagt opp til gratisturen fra byen og ut til fyret. Billettene ble revet unna og raskt så man at det måtte settes opp ekstraturer for å dekke den enorme etterspørselen fra publikum. Det var ei heller tilstrekkelig – så arrangørene måtte fri til folk med båter og spørre om de kunne bidra med transporten.

Venner av Søndre Katlands Karl Anton Reisvaag ønsker Steffan Monsen velkommen til fyret. Foto: Henriette Marie Skjæveland

– Ser man bort fra fyrkonserten i 2015, så tror jeg ikke det har vært så mange mennesker på Søndre Katland fyr som under årets vannfestival i Farsund. Det er rett og slett imponerende hva venneforeningen har fått til med gratis transport ut til fyret – i nært samarbeid Skjærgårdstjenesten i Farsund, Spind og Lista, sier styreleder Sven Gjeruldsen i Norsk Fyrforening.

Krevende

Det å holde åpent fyr over to dager med et par hundre fyrgjester er krevende. Dette til tross – venneforeningen «flyttet» nesten samtidig fyret på land – henholdsvis til Loshavn og på Langhøy – og arrangerte åpne  folkemøter der fyrets og venneforeningens historie ble presentert.

Menighetssalen i Loshavn var fylt til trengsel av folk som ville høre mer om livet på Søndre Katland. Foto: Henriette Marie Skjæveland

I tillegg ble Terje Skjoldals film om fyret vist. Filmen inneholder et intervju med Emil Tønnesen som forteller om det helt spesielle fyrlivet. Han vokste opp på Søndre Katland som sønn av den siste fyrvokteren – Emanuel Tønnesen. Begge møtene var svært godt besøkt og venneforeningen sørget for salg av effekter til inntekt for arbeidet med å restaurere Søndre Katland fyr.

Det var godt oppmøte ved møtet i skolestua på Langøya. Foto: Henriette Marie Skjæveland

Uten innsatsen til Venner av Søndre Katland er det mye som tyder på at fyret ikke hadde eksistert i dag. Kystverket som forvalter eiendommen på vegne av Staten, hadde planer om å sprenge bygningsmassen bort, men da tok ildsjeler tak og dannet en venneforening.

Venneforeningen hadde med en mengde forskjellige produkter for sal til inntekt for fyret i bakgrunnen. Foto: Henriette Marie Skjæveland