Flere hundre store og små hadde funnet veien til Geitungen for å feire fyrets 100 års jubileum. Foto: Norsk Fyrforening

Folk sto i kø for å komme inn for å se fyrlykta på Geitungen fyr, og båtene gikk i skytteltrafikk mellom Skudeneshavn og fyret i det fantastiske høstværet .

– Det var utrolig flott å se at så mange la turen ut for å ta del i feiringen av at Geitungen er 100 år. Det må ha vært mer enn 200 store og små her ute i dag, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Folk sto i kø for å komme inn i fyret. Foto: Norsk Fyrforening

Normalt er selve fyrbygningen på Geitungen avstengt for publikum, men som del av jubileumsfeiringen var det åpent for alle lørdag.  – Det er flott at Kystverket åpnet opp i anledning av jubileet, slik at alle fikk se hva som skjuler seg på innsiden av den majestetiske fyrbygningen, legger Skjæveland til.

Kystverkets Pål Buch åpnet Geitungen for publikum i anledning av fyrets 100 års markering. Her står han sammen med Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland og styreleder Sven Gj. Gjeruldsen. Foto: Karl Anton Reisvaag

Hun håper det i fremtiden vil være mulig å ha omvisninger på fyrstasjonen for besøkende til Geitungen.

Uten dugnadsinnsatsen til Karl Andreas Knutsen, Alf Jakobsen og Egil Falnes hadde Geitungen ikke vært det fyrstasjonen er i dag. Foto: Norsk Fyrforening

Haugesund Turistforening leier den gamle fyrassistentboligen på Geitungen av Kystverket og foreningen leier ut til overnatting fra mai til oktober. Sammen med Karmøy kommune inviterte de til stor jubileumsfeiring med åpen dag. – Vi er godt fornøyd med at så mange kom ut for å ta del i feiringen av fyret, sier fyrforvalter Karl Andreas Knutsen. Han er leder av turistforeningens faste dugnadsgjeng på Geitungen.

Frivillig innsats

– Det er i stor grad takket være de mange frivillige som hvert år bruker sin fritid for å ta vare på og jobbe frem arrangementer med kystkulturelt innhold til glede allmenheten. Uten dugnadsinnsatsen som de frivillige legger ned, ville det stått dårlig til med kystkulturelle opplevelser på Geitungen. Kystkulturminner over hele landet ville ha forsvunnet uten ildsjelene.  Det er dessverre slik at det offentlige ikke bidrar tilstrekkelig for å ivareta kystkulturminnene som kystens katedraler, sa styreleder Sven Gj, Gjeruldsen i Norsk Fyrforening i sin hilsningstale.

Folk koste seg med pølser, vafler, saft og kaffe under jubileumsfeiringen på Geitungen. Foto: Norsk Fyrforening

Han la til at det er takket være at fyrforvalter Karl Andreas Knutsen og hans dugnadsgjeng titt og stadig kaster seg i båten på vei til Geitungen, at Geitungen er blitt et yndet mål for voksne og barn som vil oppleve det magiske med fyrferie.

Geitungen ligger majestetisk til ved innløpet til Norvegr – veien mot nord. Foto: Norsk Fyrforening

Foruten jubileumsmarkeringen kombinerte turistforeningen arrangementet med markeringen av Kulturminnedagen «Spor, nettverk og forbindelser»  og «Kom deg ut-dag». Ved siden av turistforeningen så bidro Skudenes Fjellag, Barnas Turlag Karmøy og Skudeneshavn båtforening.  Det var lagt opp til en spennende natursti for store og små med spørsmål knyttet til fyr og natur, mens Skudesnes Sjømannsmannsforeningen Shantykor sto for de musikalske innslagene.

Skudesnes Sjømannsforenings shantykor sto for de kunstneriske innslagene. Foto: Norsk Fyrforening

Nye behov ga liv til Geitungen

Ved inngangen til 1900-tallet økte behovet for tåkesignal for skipstrafikken som kom sørfra. Nabofyrene – Kvitsøy, Vikeholmen eller Skudenes fyr egnet seg til formålet, og da var et nybygg eneste løsningen.

Fortsatt i full drift – tross alderen. Foto: Norsk Fyrforening

I 1921 ga Stortinget startskuddet for bygging av et nytt fyr utenfor Skudeneshavn, og besluttet at det skulle plassere her på Geitungen. Tre år senere stod fyrstasjonen klar og kunne tennes for første gang.

Det ble en fyrbygning uten sidestykke. Majestetisk kneiser den på toppen av øya – med form som selveste Stortingsbygningen på Karl Johan.

Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland og Haugesund Turistforenings Belinda Lid Gundersen i munter samtale om boka «Fyrglede» der Geitungen inngår som et av mange fyrstasjoner. Mange kjøpte både bok og tatoveringer. Foto: Norsk Fyrforening

Vaflene til Egil Falnes, Alf Jakobsen og Karl Andreas Knutsen gikk unna under jubileumsfeiringen på Geitungen. Foto: Norsk Fyrforening

Arkitekt-tegnet

Fyrvesenets egen ingeniør, Jørgen M. Meinich, er arkitekten bak den monumentale fyrbygningen. I tillegg ble det bygget en tomannsbolig til fyrvokter assistentene og deres familier litt nedenfor fyrbygningen.

Assistentboligen driftes og leies ut til overnatting av Haugesund Turistforening. Oljebua i forkant. Foto: Norsk Fyrforening

Fyrmesteren med familie fikk et hus for seg selv. Den bygningen ble flyttet fra Ryvingen fyrstasjon utenfor Mandal til Geitungen. Huset ble senere solgt en privatperson og flyttet til seilskutebyen Skudeneshavn – der det fortsatt står.

En av de to maskinene i maskinhuset på Geitungen. Foto. Norsk Fyrforening

Det ble i tillegg bygget bygget uthus, oljebod og naust, og anlagt vei og kaianlegg.

I tårnet ble det plassert et 2. ordens linseapparat og diafon tåkesignal. Tåkesignalet var luftdrevet og var datidens sterkeste. Tåkeluren ble lagt ned og fjernet i 1988. Foto: Norsk Fyrforening

Soloppgang ved Geitungen fyrstasjon. Foto: Norsk Fyrforening