Fruholmen fyr rustes opp for nær 2,2 millioner
Kystverket skal rehabilitere verdens nordligste fyr for 2,17 millioner kroner i løpet av vinteren. Farsund-bedriften Coating Service har fått oppdraget etter en anbudskonkurranse.
Senioringeniør Arnt Edmund Ofstad i Kystverket opplyser at det er stormskader på kaiområdet og bygningsmassen som skal repareres.
Farsund-bedriften hadde det laveste anbudet som lå 700 000 kroner under nest laveste anbud. To av de øvrige anbyderne var lokale Finnmarks bedrifter.
Fyrvokterboligen på Fruholmen skal rehabiliteres i løpet av våren. Foto Kystverket
Det er omfattende arbeider som skal gjøres på Fruholmen fyr. På fyrvokterboligen skal vinduer og kledning rengjøres, skrapes og males. Stormskader på kai og landing skal utbedres og oppgraderes i forbindelse med de omfattende arbeidene som skal settes i gang.
Sjøkabel
Kystverket opplyser også at de i løpet av våren skal legge sjøkabel til verdens nordligste fyrstasjon til erstatning for dagens aggregat.
– Det er flott Kystverket setter i gang med rehabilitering av Fruholmen. Fyret ligger vær utsatt til og da er det viktig at skader på bygninger og landing blir utbedret, sier faglig rådgiver André Schau i Norsk Fyrforening.
.Faglig rådgiver André Schau i Norsk Fyrforening gir ros til Kystverket for at de setter i gang med rehabiliteringsarbeider på Fruholmen fyrstasjon i Finnmark. Foto: Norsk Fyrforening
Fyrdiriks
– Handelen med trelast fra Arkhangelsk var en viktig årsak til at Fruholmen fyr ble reist her. Det var den legendariske fyrdirektøren, Fyrdiriks, som besluttet å reise det som er verdens nordligste fyrstasjon, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.
Hun forteller at Fyrdiriks etter en befaring på Fruholmen skrev: «Omtrent fire mil nordvest fra Hammerfest, og omtrent like langt fra Nordkapp, ligger Fruholmen. Nordishavet velter seg like mot den, og et rått klima og hyppige stormer gjør den til et lite misunnelsesverdig oppholdssted».
Daglig leder Henriette Marie Skjæveland forteller at Fruholmen fyr var et av de mange fyrene som ble anlagt under «Fyrdiriks» tid som fyrdirektør. Foto: Norsk Fyrforening
Fyrstasjonen ble bygd i perioden 1864-66. Arbeidslaget bestod av 27 mann – 13 fra Sunnmøre og fire fra Selbu. De øvrige var antagelig fra Ingøy som ligger nær Fruholmen. Tårnet som ble reist var 19 meter høyt. Med sokkel av granitt hugget på tukthuset i daværende Kristiania, støpejernsplater fra Marinens verft i Horten og lyktehus fra Nes jernverk i Holt ved Tvedestrand. Fyret ble tent første gang 25. august 1866.
Ødelagt under krigen
– Under Den andre verdenskrig var Fruholmen fyr den eneste fyrstasjonen på Finnmarkskysten som ikke ble besatt av tyske styrker. Likevel så ble det utsatt for massive ødeleggelser høsten 1944, da tyskerne brukte «den brente jords taktikk» mot russerne. Da kom tyske soldater til Fruholmen og satte fyr på alt som kunne brenne, og sprengte fyrtårnet i fillebiter, forteller Henriette Marie Skjæveland.
Høsten 1948 var Fruholmen fyrstasjon gjenoppbygget.