Tidligere var det tre fyrstasjoner i Austevoll kommune, men både Pirholmen og Økshammaren er ute av Kystverkets ruller. Marstein fyrstasjon, utenfor Stora Kalsøy, viser derimot fremdeles inn leia mot Bergen, selv om stasjonen for lengst er fraflyttet og automatisert.
Historien til Marstein starter i 1838 da det ble plassert et sjømerke på holmen, men det skulle drøye helt til 1877 før det første fyret ble bygget. Det skjedde altså nesten 30 år etter de to andre fyrene lenger inne i kommunens skjærgård. Det forteller sitt om hva som var de viktigste seilingsledene i tidligere tider. Korsfjorden ble imidlertid gradvis viktigere som innseiling til Bergen, og et fyr på Marstein måtte derfor bygges. Holmen er en meget værhard plass, og fyrbygning med tårn på den ene veggen, en assistentbolig og et uthus ble bygget av betong. Byggingen tok over to år, blant annet fordi den første brygga og en kran ble ødelagt under en storm. I 1888 ble det røde blinklyset i fyret byttet ut med et sterkere i hvitt, og i 1915 fikk Marstein et nautofon tåkesignal. I 1920 opplevde folkene på Marstein en spesielt sterk storm, hvor naustet ble feid på sjøen, og betongplattinger og veier ble revet opp. Vinduslemmene ble også revet av i vindkastene, og en stor stein ble kastet over 100 meter gjennom lufta og inn i spiskammeret! Året etter ble det derfor bygget nytt naust i betong. I 1923 fikk Marstein installert radiofyr. Det var en nyvinning som sendte ut radiosignaler som skipsfarten kunne bruke til å bestemme posisjonen sin.
Krigsårene ble tøffe på Marstein. Fyret ble besatt av tyske styrker med kanoner og antiluftskyts som ble brukt mot allierte skip og fly. De skjøt ned minst ett britisk fly i løpet av krigen. To kraftige bombeangrep fra allierte fly sommeren 1940 ga store skader på bygningene, men ingen tyskere ble drept. De mistet imidlertid to mann da en transportbåt de hadde, gikk på grunn på et av skjærene ved øya.
Etter krigen var det nødvendig med store reparasjoner og ombygninger på Marstein fyr. Det gamle tårnet og fyrvokterboligene ble revet og erstattet med nye bygninger. Lykta og radiofyret ble også modernisert. En beskyttelsesmur i betong ble satt opp vest for bygningene for å verne mot bølgene som av og til skylte over holmen. Ombyggingen etter krigen innebar også at fyret ble bygget om fra familiestasjon og tørnstasjon. Under den kalde krigen ble for øvrig fyret en av myndighetenes mange observasjonsposter langs norskekysten, som holdt øye med passerende russiske skip.
I 1979 ble Marstein fyr utstyrt med et bifyr, og 1987 ble det automatisert. Bemanningen ble beholdt til 2002, men da flyttet fyrfolkene på land også her. Da slapp de i hvert fall å oppleve storstormen Inga i 2004. Det blåste så mye at panel ble revet av veggen, og torven flerret av fjellet! Bølgebryteren som vernet bygningsmassen, ble delvis knust, og en flere tonn tung steinblokk havnet inne i fyrvokterboligen!
Det var derfor noen utfordringer å ta fatt på for Austevoll kommune da de overtok fyret i august 2006 for å gjøre Marstein fyr til en turistattraksjon. De måtte både rehabilitere fyrvokterboligen og bygge ny bølgebryter med moderne armering. 20.august 2007 opprettet Austevoll kommune Stiftelsen Marstein Fyr som hadde som formål fremme reiseliv og kystkultur, samt utleie av fast eiendom. Eierskapet for bygningene og grunnen de står på ble overført til Stiftelsen.
Stiftelsen var et samarbeidsprosjekt mellom bl.a. Magnus Stangeland, Austevoll kommune og Sund kommune. Tanken var at grupper skulle kunne holde arrangementer der ute, i tillegg til kulturarrangementer o.l. De første to årene ble driften besørget av Austevoll Båt og Cruise. Det var stor interesse for produktet, men en del utfordringer, bl.a. med ødelagt kai og mangel på personale, gjorde at ABC ikke ønsket å fortsette driften i 2013.
Fra 1. mai 2013 inngikk Panorama konferansehotell leieavtale med Stiftelsen av bygningene for å tilby overnattings- og konferansefasiliteter på Marstein fyr. Våren 2013 bygde de ny og bedre brygge for å trygge tilkomsten. Konferansehotellet tilbyr pakker inkl. transport fra hotellet, enten med RIB-båt eller helikopter. Ofte er været så vanskelig at det siste er løsningen. Stiftelsen eies av Austvoll kommune (70%) og Nye Øygarden kommune (30%). Leieavtalen med Panorama konferansehotell utløp i 2023. Stiftelsen arbeider med å finne nye løsninger for bruk av fyret.
I forbindelse med Festspillene i Bergen har det vært arrangert friluftskonsert på Marstein fyr. Kjente artister som Halvdan Sivertsen og Jan Eggum har også hatt konsert på fyret. En opplevelse på fyret er det også at det på tross av tøffe værforhold er mulig å finne igjen restene av den gamle fyrhagen, hvor påskeliljer klorer seg trassig fast i vindkastene. Her kan man også finne den eksotiske planten værhale, som stammer fra Sør-Afrika. Det er et godt eksempel på alle de rare og fremmede plantene man kan finne både i fyrhager og andre steder langs kysten. Vanligvis betyr det at her har noen hatt med seg frø hjem fra langfart, eller så stammer frøet fra ballast som en eller annen seilskute en gang har lempet fra seg i nærheten.
KNM «Oslo»
Det er ikke bare fregatten «Helge Ingstad» som har havarert på Hordalandskysten i nyere tid. I 1994 gikk fregatten KNM «Oslo» på grunn ved Marstein fyr etter motorhavari. Skipet fikk raskt voldsom slagside, og to av mannskapet havnet på sjøen. Den ene ble reddet opp etter 18 minutter i den kalde sjøen, men den andre omkom dessverre. Fregatten ble slept av grunnen dagen etter, men sank lenger inne i Korsfjorden.
.
28.12.2023