Seminardeltagerne samlet foran Tåkelurfabrikken. Foto: Norsk Fyrforening

Flere enn 40 fyrentusiaster deltok på seminaret «Fyr og lur» og markeringen av Vikeholmen fyrs 175 års jubileum.

– Oppslutningen om seminaret og turen til Vikeholmen var stor – noe vi setter pris på. Værgudene viste seg fra sin beste side, selv om tåkeluren var tema for seminaret, sier daglig leder sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Norsk Fyrforenings daglige leder Henriette Marie Skjæveland i munter samtale med seminardelltagerne Jan Erik Westergaard og Alf Bjarne Jakobsen. Foto: Norsk Fyrforening

Seminaret ble arrangert i samarbeid med Kystverkmusea og mange hadde kommet langveis fra for å få med seg programmet som var lagt opp.

Skjæveland sier Skudeneshavn var et naturlig samlingssted for seminaret.  – Tåkeluren var en viktig del av livet på fyrene i tidligere tider, og da var det naturlig for oss å legge seminaret til tåkelurens hjemby.

Tåkeluren frem fra glemselen

En lovbestemmelse i 1879 var utgangspunktet for oppfinner Ole Christian Hansens håndrevne tåkelur for fartøy. Konservator Ørjan Baugstø Iversen ved Skudeneshavn museum fortalte om industrieventyret fra Hansen tok patentet på oppfinnelsen som raskt ble verdenskjent som «Skudeluren», til produksjonen opphørte for vel 60 år siden.

Konservator Ørjan Baugstø Iversen demonstrerer en av tåkelurene som ble produsert i Skudeneshavn. Foto: Norsk Fyrforening

Produksjonen av tåkelurene i den første tiden sted på forskjellige steder i byen før det hele ble flyttet til dampskipskaia i seilskutebyen.  – Det skal ha blitt produsert så mange som 80 000 tåkelurer her fra 1880 til 1960, fortalte Iversen et lydhørt publikum. Mange av seminardeltagerne fikk oppfrisket sine minner om tåkelurene – det være seg på Lyngør, Torungen, Lindesnes, Ryvingen, Obrestad eller Geitungen fyrstasjoner.

Kystverkmuseas leder, Espen Frøysland, studerer hvordan en tåkelur et bygget opp. Bysten er av tåkelurfabrikkens grunnlegger Ole Christian Hansen. Foto: Norsk Fyrforening

Ørjan Baugstø Iversen tok også deltagerne med på en historisk byvandring før besøket på museet.

Det var god stemning da Vikeholmen fyrs 175 år ble markert. Foto: Karl Anton Reisvaag

Etter lunsj inviterte Skudenes sjømannsforening deltagerne til omvisning på Vikeholmen fyr som er 175 år i år. Det ble servert nydelige lapper og nytrukken kaffe da man gikk i land på fyrlandingen. – Serveringen satt en ekstra spiss på den gode stemningen, sier Henriette Marie Skjæveland.

Fyrforvalter Steinar Mæland fortalte om fyrets historie og det arbeidet som de frivillige på Vikeholmen har lagt ned siden 1964. Gaute Bjorland fra Feistein til venstre og varamedlem i Norsk Fyrforenings styre, Magne Johannesen. Foto: Norsk Fyrforening

Fyrforvalter Steinar Mæland fortalte om fyrets historie og om det dugnadsarbeidet som foreningen har gjort på fyret siden 1964. – Uten den frivillige innsatsen som dere har gjort her på Vikeholmen – så ville nok fyrstasjonen vært i den stand det er i dag. Dere har gjort det mulig for folk å legge ferien hit ut, sa styreleder Sven Gj. Gjeruldsen i Norsk Fyrforening i sin tale til jubilanten.

Hyllet de frivillige

Han vektla betydningen de frivillige på fyrstasjoner over hele landet. – Frivilligheten bidrar hvert år til felleskapet med mellom 50 og 60 millioner kroner gjennom sine dugnader, sa Gjeruldsen.

Fyrentusiaster koste seg på Vikeholmen. Foto: Karl Anton Reisvaag

– På en dag som denne er det viktig å tenke på viktigheten av å formidle kunnskapen om hvordan det var å leve på en fyrstasjon – den gang de var familiestasjoner. Jeg tror det for mange er vanskelig å forestille seg hvordan det var for dagens generasjoner. Dere gjør en viktig oppgave her på Vikeholmen med å formidle denne viktige kystkulturhistorien, sa Gjeruldsen.

Oljelampe

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland overrakte Norsk Fyrforenings spesialdesignede oljelampe i jubileumsgave til Vikeholmen. Fyrforvalter Steinar Mæland tok i mot gaven på vegne av drivergruppen på fyret. Han kunne fortelle at det i sin tid hadde bodd fem familier på Vikeholmen.

Daglig leder Henriette Marie Skjæveland overrakte gave til jubilanten fra Norsk Fyrforening. Foto: Norsk Fyrforening

Fyrstasjonen på Vigeholmen ble satt i drift i 1849 som innseilingsfyr til Skudeneshavn. Dagens fyrbygning er av de første norske fyr som er bygget i betong. Fyrstasjonen ble avbemannet i 1908. I dag er det Skudenes Sjømannsforening som eier og driver Vikeholmen fyr.

Den gamle lykta er slukket på Vikeholmen – men blir tatt vare på av Skudenes Sjømannsforening. Foto: Karl Anton Reisvaag